Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AV-media eller inte – det är frågan

Vara med i AV-media eller inte – det är frågan för Örnsköldsviks kommun. För att spara pengar provar man nästa år att enbart ha tillgång till streamad film.

Annons

AV-media Västernorrland i Sundsvall är en länsresurs som arbetar med pedagogisk utveckling kring användandet av ljud och bild i skolorna, exempelvis film.

För att kunna visa filmer och tv-program i skolan utan att bryta mot lagen om upphovsrätt krävs de institutionella rättigheterna.

Den delen har AV-media löst. Kommuner som är anslutna kan därför låna och visa filmer och program lagenligt utan kostnader.

Förutom att streama film och program kan kommuner som är med i AV-media även låna fysiska filmer, temalådor och annat material samt få besök av pedagog.

För att vara med i AV-medias länssamarbete har Örnsköldsviks kommun betalat runt 1 miljon kronor för år 2013. Pengar som belastar bildningsnämndens budget.

Men inför 2014 tog Örnsköldsvik, tillsammans med flera andra kommuner i länet, upp en diskussion med AV-media.

Den slutade med förslaget att Örnsköldsvik liksom Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Ånge och Timrå under 2014, som ett försöksprojekt, enbart ska få tillgång till streamad film.

Sundsvall blir därmed den enda kommunen i länet som fullt ut valt att nyttja AV-medias resurser. För bildningsnämnden i Örnsköldsvik innebär förslaget att kostnaden skulle halveras, till 435 000 kronor för 2014.

– Det är den tjänst hos AV-media som enligt våra undersökningar utnyttjas mest av skolorna i kommunen. Och kan vi streama filmer till en lägre kostnad, då kan vi använda de pengarna till andra läromedel, säger Anders Fager, verksamhetschef för grundskolan i Örnsköldsvik.

– Men detta är inte hugget i sten. Vi får utvärdera det och jämföra med andra lösningar.

Mer läsning

Annons