Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attacker mot webbplatser ökar

Under första halvan av 2013 ökade antalet anmälda dataintrång i Sverige markant. Bland dessa intrång ryms allt från kapade Facebook-konton till DDoS-attacker som kan stänga ned webbplatser helt.

Annons

Så kallade DDoS-attacker är ett växande fenomen och går ut på att ett flertal datorer samordnas i en överbelastningsattack. En stor mängd data skickas till ett nätverk tills dess att det inte får plats med mer information. I en attack kan internetsajter bli otillgängliga eller stängas ned, något som hände i oktober 2012 då flera svenska myndigheter attackerades av hackernätverket Anonymous.

– Hittills är det främst webbsidor som attackerats, säger Patrik Karlsson, Incidenthanterare på CERT-SE som ansvarar för att stödja samhället i arbetet med att hantera och förebygga IT-incidenter.

– Jag tycker inte man ska överdriva DDoS-attackernas betydelse även om de är enkla och destruktiva i sin uppbyggnad. Men skulle de överbelasta mer kritiskt infrastruktur som sjukvårdsutrustning blir situationen värre. Förhoppningsvis är den sortens infrastruktur inte lika tillgänglig som webbplatser.

Så sent som förra tisdagen drabbades bland andra Allehanda.se för en överbelastningsattack. Under nästan ett dygn pågick upprepade försök att överbelasta den server om driver Nerikes Allehandas webbsida. Överbelastningen av servern spillde i sin tur över på den server som Allehanda.se är kopplad till.

– Den här attacken var ovanligt sofistikerad, berättar Eva Olofsson förvaltningsledare på Adeprimo som förvaltar MittMedias webb, vi har haft en handfull attacker tidigare i år men alla har lyckats filtreras bort av säkerhetsprogrammet. Nu ändrade attacken hela tiden riktning när vi skapade nya filter.

Enligt Eva Olofsson är det svårt att veta vilka som utför nätattacker.

– Det är svårt att någonsin få tag på den eller dem som attackerat då ett stort antal IP-adresser deltagit i attacken, menar Olofsson, ofta används datorer där ägaren inte alls är medveten om att IP-adressen utnyttjas.

Antalet anmälda dataintrång, under vilken DDoS-attacker ligger, har mångdubblats i Sverige de senaste åren. Under det första halvåret 2013 hade totalt 5980 brott anmälts enligt statistik från Brottsförebygganderådet, BRÅ.

– Vi har tre förklaringar om varför dataintrången ökar, förklarar Linn Brandelius statistiker på BRÅ, dels har polisen blivit mer uppmärksam på att rubricera brott som dataintrång samtidigt som allmänheten i sin tur är mer uppmärksam på att anmäla det. Men det beror även på att antalet brott faktiskt ökar i och med vårt ökade datoranvändande.

Mer läsning

Annons