Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande till Kerstins Udde igen – men lång väntan för föreningen

Kerstins Udde i Trehörningsjö har börjat ta emot asylsökande igen.
– Vi tycker om platsen, säger syriern Osama Alzitawi, som i går tittade runt med vänner från ett annat boende.
Nöjd är också Patrick Hollinger, ansvarig för anläggningen.
– Det här har vi väntat på länge, säger han.

Annons

I januari i fjol fick Kerstins Udde i Trehörningsjö klartecken av Migrationsverket att ta emot drygt 30 asylsökande. Så blev det också, men före sommaren flyttade alla till boenden på andra orter.

Sedan dess har den ekonomiska föreningen, som driver camping, spa och restaurang, kämpat för att kunna ta emot ytterligare asylsökande, framför allt under vintern, då man normalt har lågsäsong och gott om utrymmen.

– Vi var beredda att ta emot en ny omgång asylsökande i november i fjol, samtidigt som Migrationsverket uttryckte att det var akut och att de behövde boenden, säger Patrick Hollinger, ordförande i föreningen.

Riktigt så blev det dock inte.

Patrick Hollinger, ordförande för den ekonomiska förening som driver Kerstins Udde, är nöjd att de äntligen fått klartecken av Migrationsverket.

– Vi sa att vi kunde hyra ut fyra eller fem stugor direkt, säger Patrick Hollinger, vars förenings anläggning föforgar över 16 välutrustade stugor.

Helt plötsligt dök det dock upp grus i maskineriet i form av att det behövdes en ny brandskyddsdokumentation, trots att det redan fanns en sådan från förra mottagandet.

– Dokumentationen var inte billig. Det A4-papperet kostade väldigt mycket, säger Patrick Hollinger, utan att avslöja några summor.

Läs även: 17 timmar i buss – sedan egen stuga

När ansökan sedan kom till Migrationsverket igen fick Kerstins Udde åter nej, eftersom man inte avsåg att ta emot tillräckligt många människor. Detta medförde att man på nytt hamnade i en ny upphandling.

– Det har varit en tuff tid. Samtidigt som vi har väntat på asylsökande har vi haft värme i stugorna. Man kan säga att det var tur att vi hade en bra sommar att stå på, men det är jobbigt att leva med plus och minus hela tiden.

Mitt i allt blev sedan inte brandskyddsdokumentet godkänt – igen.

– Man kan säga att vi blev diskvalificerade på nytt, säger han och tillägger att det lyckligtvis bara var en formalitet.

Kerstins Udde har börjat ta emot asylsökande igen, något Patrick Hollinger, föreningens ordförande, är mycket glad för.

Patrick Hollinger är både besviken och glad när han berättar om de senaste turerna.

– Men i dag är jag förstås mest glad, säger han.

– De första asylsökande är ju här. Dessutom vet vi att det kommer fler, säger han.

För Kerstins Udde Spa och Turism handlar det även om att få rätsida på ekonomin. Därför hoppas man också på ett mer långsiktigt avtal med Migrationsverket.

– Jag vet att de som bodde här i början på förra året trivdes väldigt bra. De ville egentligen inte flytta här ifrån. Därför hade jag inte förväntat mig att det skulle vara så svårt att få klartecken igen, säger han.

I onsdags kom det människor från ett närliggande asylboende, som var glada över att få flytta in och få en egen bostad för sina familjer.

– Vi ska tala om för Migrationsverket att vi tycker om platsen, säger syriern Osama Alzitawi, som lotsade runt vänner från Irak, Albanien och Syrien.

Trots att turistsäsongen är på gång kommer den ekonomiska föreningen i Trehörningsjö att ställa ungefär en tredjedel av sina stugor till Migrationsverkets förfogande. I ett första skede är avtalet skrivet på sex månader.

– Det här är bra för Trehörningsjö och Kerstins Udde, säger Patrick Hollinger.

Kerstins Udde har fått klartecken för att hyra ut ett antal stugor till Migrationsverket igen, något som bland annat det här gänget med asylsökande från Syrien, Albanien och Irak är nöjda över.

Läs mer: Nya grepp vid udden

Mer läsning