Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsa Domeij satsar på comeback i riksdagen

UPPSALA. Åsa Domeij kommer att kasta sig in i rikspolitiken med hull och hår igen.
Hon kommer att stå som första namn på riksdagslistorna i Uppsala, Stockholm och Värmland och känner sig stridsberedd när ÖA träffar henne i stadshuset i Uppsala där hon är kommunalråd för miljöpartiet de gröna.

Annons

Det blir trevligt med valrörelsen, säger hon och ögonen lyser av glöd.
Åsa Domeij har en stark roll i kommunpolitiken i Uppsala. Hon satt ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden redan under 1995-1998 och har nu återtagit uppdraget.

STARK STÄLLNING I UPPSALA
Dessutom är hon bland annat ledamot av kommunstyrelsen och dess arbetsutskott och kommunalråd. Miljöpartiet har en stark ställning i kommunen med sju av de 81 mandaten i kommunfullmäktige.
Miljöpartiet bildade efter valet 1998 en koalition med socialdemokraterna och vänsterpartiet i Uppsala och röstade fram socialdemokraten Annika Lindh som ordförande för kommunstyrelsen och även en s-märkt som kommunfullmäktiges ordförande.
Detta trots att socialdemokraterna endast har 25 av de 81 mandaten i kommunfullmäktige.
Sålde energibolaget
Vänsteralliansen med miljöpartiet som vågmästare sprack emellertid helt för något år sedan när socialdemokraterna bildade majoritet med moderaterna och folkpartiet och sålde det kommunala energibolaget till Vattenfall.
Vi var mycket starka motståndare till den affären, säger Åsa Domeij. Det var en mycket dålig affär som Uppsalaborna får betala dyrt för. Vi har en före detta anställd i energibolaget som tittat på prisutvecklingen för fjärrvärmen under åren 1999-2001. Det är tabeller som visar att priset stod helt stilla fram till dess Vattenfall kom in i bilden. Nu har priset ökat med cirka 24 procent vilket motsvarar 10-12 öre på skatten.
Ni är kloka i Örnsköldsvik som behåller energibolaget i kommunal ägo, säger Åsa Domeij. Tidigare hade vi en avkastning från energibolaget som täckte kommunens ränteutgifter. Nu är den mjölkkon borta. Visserligen fick kommunen in en hel del pengar men det var ett kortsiktigt beslut.

S I MINORITET
Uppsala är rikets fjärde stad i storlek med cirka 190 000 invånare och styrs nu av en socialdemokratisk minoritetsregering.
Det är djupt olyckligt med oklar majoritet när svåra beslut måste tas, säger Åsa Domeij.
En annan stor stridsfråga är byggandet av en stor konsert- och kongressbyggnad. Socialdemokraterna, vänstern och folkpartiet har drivit igenom ett principbeslut i kommunfullmäktige och utlyst en arkitekttävling som enbart denna kommer att kosta 500 000 kronor.
Inom miljöpartiet anser vi att kommunen inte har råd med ett sådant bygge,säger Åsa Domeij. Det rör sig om en satsning i storleksordningen 200 miljoner kronor vilket är alldeles för mycket med tanke på att kommunen försöker hålla investeringarna på nivån 300 miljoner kronor per år. Vi har en mängd nedslitna skolor som hellre behöver pengarna än en konsert- och kongressbyggnad.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons