Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arnässkolan såld efter att ha varit till salu i tre år: "Det här budet var åt rätt håll"

Arnässkolan har varit en segdragen historia för Örnsköldsviks kommun. Men nu är fastigheten såld, efter att ha varit till salu sedan 2013. Kommunen blir istället hyresgäst i lokalerna.

Annons

Arnässkolan var till salu under tre års tid – i slutet av juni såldes den till en privat aktör.

Folkskolan i Arnäsvall, som byggdes i början av 1900-talet och nyligen renoverades utvändigt, såldes i slutet av juni för 2,4 miljoner kronor till Denny Blylod.

Prislappen blev 400 000 kronor lägre än de 2,8 miljoner som fastigheten tidigare utannoserats för. Enligt kommunen kommer köparen att göra om fastigheten till bostäder.

Men till en början blir Örnsköldsviks kommun kvar i byggnaden.

– I upp till två år kommer vi att hyra de lokaler som används som förskola, säger Carina Nordström, kommunens mark- och exploateringschef.

Fastigheten har varit till salu sedan 2013, hur har det varit med intressenter?

–Det har varit glest, det har varit en svårsåld byggnad. Men det här budet var åt rätt håll, tidigare har vi fått lägre bud.

– Det känns skönt att vi har kunnat sälja byggnaden till slut och att vi funnit en lösning där förskolan kan vara kvar.

Efter att fastigheten byggnadsminnesförklarats 2006, stängde skolverksamheten 2010. Märkningen innebar att byggnaderna skulle rustas upp enligt vissa normer – något som också länsstyrelsen påpekade för kommunen flera gånger.

Läs också: Örnsköldsviks kommun öppnar ny förskola – tvingas hyra sina gamla lokaler

När den utvändiga renoveringen genomfördes 2012-2013 landade kostnaden på 5,8 miljoner, varav länsstyrelsen bidrog med 1,2 miljoner.

Därefter lades byggnaden ut till försäljning, men kommunen efterfrågade samtidigt en uppluckring av minnesbestämmelserna – något som länsstyrelsen sa ja till i slutet av 2014.

Reglerna för byggnadsmärkning gäller fortfarande utvändigt, men invändigt finns det numera inga hinder för att renovera.

Fastigheten stod tom fram till 2015, då kommunen omvandlade den till en tillfällig förskola. Något den sedan fortsatt vara, och alltså förblir ytterligare ett par år.

Vi har sökt men inte kunnat nå köparen Denny Blylod.

Mer läsning

Annons