Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekt imponerad av Bäckfjärden

DOMSJÖ. – En perfekt plats för rekreation och helande. Här finns möjlighet att bygga något som blir till glädje för många och något att visa upp för arkitekter från hela världen.
Arkitekt Joseph A. Ellis från Arizona i USA var till sig av förtjusning när han i går njöt av platsen för den stora tyska satsningen Unavikum vid Bäckfjärden.

Annons

elt enligt planerna. I går var svensken i projektet, Kenneth Lundberg, och en amerikansk arkitekt på plats i nysnö och flödande vintersol och visste knappt till sig av förtjusning över den fina platsen för jättesatsningen.
Grundkonceptet med en byggnad i form av en snäcka eller spiral är klar sedan tidigare. Det som återstår är anpassningen till tomtmarken vid Bäckfjärden.
Här är så vackert mot havet och ett sådant ljus att det blir nog en större öppning mot fjärden än vad vi tidigare tänkt oss, säger Joseph A. Ellis. Vi kommer att bygga i nära anpassning till naturen. Vi kommer att spara så mycket som möjligt av träden och avsikten är att byggnaden och naturen ska flyta samman till en enhet. Vi kommer att få känsla av att befinna oss mitt i naturen även inne i byggnaden.

TRÄ OCH GLAS
I mitten blir det en kupol, troligen i form av limträbalkar och färgat glas. Precis som människorna gjort i tusen år vid Gene fornby är det meningen att bygga på material som finns i naturen runt om. Det innebär mycket trä.
Tack vare trä är det inte heller nämnvärt dyrare att bygga i form av en snäcka, säger den amerikanske arkitekten. Hemma i Arizona har indianer byggt i samklang med naturen ännu längre än häruppe hos er. Det har ofta varit byggnader under jord för att skydda sig mot hettan.
Kroppen läker snabbare i en harmonisk omgivning, säger Joseph A. Ellis. Konceptet är hotell, helande, må bra och konferenser och inte en sjukhusmiljö.
Snäckformen skall koppla ihop människorna till en helhet i mitten. Det skall bli integration mellan olika aktiviteter och inte ett åtskiljande.

150 RUM MED 300 BÄDDAR
Helt klart verkar vara att det kommer att bli 120 dubbelrum och 30 sviter och således cirka 300 bäddar. Kostnaden är beräknad till 200 miljoner kronor. Eftersom det är en synnerligen personalintensiv bransch kommer det att bli cirka 200 anställda.
Ritande och detaljprojektering av anläggningen sker parallellt med att kommunen tar fram en detaljplan för området. Bygglov förväntas under hösten med byggstart i början av 2003 och ett färdigställande under 2004.

FINANSIERING KLAR
Kenneth Lundberg försäkrar att finansieringen inte är något problem. Pengar kommer att sökas från EU mål 1 och Norrlandsfonden och är i övrigt i det närmaste helt klar.
Jag vill inte gå in på några detaljer kring detta ännu. Senast i juni kommer jag att presentera en helt färdig finansieringslösning. Både tyskt och svenskt kapital finns med i satsningen.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons