Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsam julhelg för kvinnojouren

Örnsköldsvik. Julen är
barnens stora högtid och den tid på året då värme och
givmildhet skall prägla gemenskapen.
Så är det nu inte i verkligheten.
Kvinnojouren i Örnsköldsvik har haft full beläggning under hela julhelgen

Annons

Ja, det har varit en arbetsam julhelg för oss, säger Yvonne Bergman och Bibbi Friman, ordförande respektive vice ordförande, för Kvinnogemenskap i Örnsköldsvik.
Kvinnogemenskap är ensam som ideell förening som ställer sig till förfogande för kvinnor och barn som behöver en skyddad plats att finnas till på när det blivit för våldsamt i det egna hemmet.
Vi kan inte beskriva de enskilda fall vi fått in den här helgen. Det är oförenligt med vårt sätt att arbeta. Det vi kan berätta är att vi har haft full beläggning i vår lägenhet och att telefonen gått varm, säger Yvonne Bergman.
Julen är inte den varma, goda högtid den skall vara för de familjer där kvinnorna och barnen är utsatta för skilda grader av hot och våld. Det kan istället bli den helg på året som man bävar för, säger Bibbi Friman.

ENDAST 23 AKTIVA I JOUREN
Den här julen har varit arbetsam för de kvinnor som tagit på sig jourerna under de heligaste dagarna. Efterdyningarna av julen visar att det nu i dagarna finns flera kvinnor och flera barn i lägenheten.
Kvinnogemenskap har frivilliga kvinnor, endast 23 just nu som är aktiva, som ingår i de jourgrupper som är beredda att rycka ut vilken tid på dygnet och vilken dag eller natt som helst under året.
Om våldet i samhället vet kvinnojouren i Örnsköldsvik mycket.
Det är fel att tro att det bara är en viss socialgrupp och en viss ålder på de kvinnor som drabbas. Det har hänt att vi öppnat dörren för riktigt gamla kvinnor som nödgats ringa oss för att få tak över huvudet en storhelg då mannen supit till.
Det är med blandade känslor vi inom kvinnojouren ser att vi behövs i allt större utsträckning. Beläggningen i vår lägenhet tenderar att visa allt högre siffror år från år, säger Yvonne Bergman.
Det visar att det är något allvarligt fel i vårt samhälle. Det visar också på att kvinnor numera törs utrymma sitt eget hem om situationen blir omöjlig. Förut fanns en skam och skuldkänsla som hindrade den utsatta kvinnan från att göra något radikalt åt sin situation.
Vi har under året som snart är slut haft 800 bäddnätter. Vi räknar sängplatser i den enda redovisning som görs. Vi registrerar inte kvinnorna och barnen, endast antalet och när och hur många vi har inne för tillfället. I år var det endast juli månad som lägenheten stod tom, säger Bibbi Friman.
Yvonne Bergman och Bibbi Friman tycker att det är fel att anslag till kvinnojouren skall gå genom kommunens kultur- och fritidsförvaltning.
Vad har vår förening med spelklubbar och idrottsföreningar att göra?
Vi har en ynka summa utöver anslaget för lägenheten och försäkringar. Vi skall köpa mat, ibland kläder, hämta och ordna för de kvinnor och barn som bor hos oss, samt ordna kurser för att eventuellt få in flera kvinnor i Kvinnogemenskap.

SNÅLASTE BIDRAGET I LANDET
I dag har vi 20 000 kronor och det är det snålaste bidraget en kvinnojour i det här landet har beviljats. Kommunen Örnsköldsvik är definitivt inte förstående gentemot vad vi gör för våra medmänniskor.
Andra kommuner räknar upp minst fyra procent på föregående anslag varje år för den kvinnojour som finns. Vi ligger långt långt bak i prioriteringslistan när det gäller Örnsköldsviks kommuns anslag, säger Yvonne Bergman och Bibbi Friman som förstår att kvinnojourens aktiva har sjunkit.
Vem vill gå ut och jobba ideellt om det inte finns en enda liten morot som kan locka till fortsatt medverkan?
Yvonne Bergman och Bibbi Friman har också mycket att säga om rättssystemet.
Vi har haft allt för många kriminellt belastade män som fritt fram fått ta över utländska kvinnor till Sverige, kvinnor som sedan behandlats mycket illa och som kastats ut. När männen tröttnat på dem, då är det oftast kvinnojouren som får rycka ut. Vi skall ordna fram en tolk och också ordna kvinnornas papper och existens och eventuella hemresa och allt är mycket tragiskt och hemskt.

ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons