Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äpplet i centrum på höstmötet i Köpmanholmen

/
  • Ove Dahlgren och Berit Bengtsdotter var en av de som tittade i boken om äpplen under kaffepausen.

Köpmanholmens Trädgårdsodlareförenings höstmöte den 10 oktober hade valt äpplet som tema när man samlades i PRO-allgården i Köpmanholmen.

Annons

Ordförande Melinda Grundberg hälsade ett 40-tal medlemmar välkomna till ett annorlunda dukat bort. Vad bjuder man på när det handlar om äpplen? Det blir äppelpaj/kaka med vaniljsås! Vi gör något annorlunda, sa damerna i styrelsen. Det blev Digestivekex med brieost och äpplechutney. Pannacotta med äppelkompott. På borden fanns även äppeldryck och kaffe eller te att dricka.

Brittie Näslund var inbjuden som äppelexpert. Hon började med att läsa ramsan; Äppel, päppel pyron paron. Eller från bibeln om Adam och Eva? Att välja rätt sorter är viktigt. Vilken zon tillhör vi? Att plantera trädet på rätt plats gör inte en rund grop, utan en mer fyrkantig grop, då äppelträdet oftast har stått i en rund kruka i handelsträdgården. En fyrkantig grop gör det lättare för ”krukrötterna” att växa utåt. Äppelträdet får den grenkrona man vill ha. Att du plockar dem försiktigt om du tänker lagra dem en tid. Brittie tycker att butikerna behandlar äpplen helt fel, då de tippar ur äppellådorna i fruktdisken. Odlarna är försiktiga medan butikerna är oförsiktiga.

Måste du bespruta träden? Gör det när bladknopparna börjar synas eller före/efter blomningen. Det finns en växtsåpa att köpa för att spruta träden. Härdiga äppelsorter: Zon 14: Rödluvan, Tranparante Blanche (pollinerar flera sorter, blir lätt bruna och dåliga.) Bra är även; Oranie, Melba, Silva, Farmors juläpple, Alice och Sävstaholm (blir stort).

När du köper äppelträd, läs vilka sorter de pollinerar sig med. Se till att du har någon av dessa sorter i närheten. Det finns äppelträd som är självfertila läs eller fråga!

Medlemmarna fick titta i äppelböcker under kaffepausen. En solrostävling har avgjorts i början av september. Plantor delades ut i början av juni månad vid Konsumbutiken. Den 3 september var det höjdmätning. Vann gjorde Sofia Grundberg med 231 centimeter, tvåa blev Vilma Ögren med 230 centimeter, och Patrik Vestin slutade på tredje plats med 222 centimeter.

Ett tack till Brittie för kursen hon hade under våren och som kvällens äppelexpert. Därefter blev det dragning på lotteriet och information om julfesten i slutet av november. Ordförande Melinda tackade alla som kom.

Roland Näslund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons