Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Äntligen riktigt jobb”

Skedom. I går slogs portarna upp till en ny gårdsbutik i Höga kusten.
Den ger tio nya arbetstillfällen till en grupp kooperatörer med stor arbetsglädje och framtidstro.
Det är Nordvikskolan, Naturbruksgymnasiet i Skedom, som öppnar den möjligheten för ett socialt arbetskooperativ.

Annons

Vi har äntligen fått ett riktigt jobb! Allting är roligt i det här jobbet!
Bo Wedin och Michael Sörman heter två av de arbetshandikappade som jublar.
Tillsammans med resten i kooperativet avslutade de en 30-veckorskurs på Nordvik den 7 december i fjol. Den 10 december kunde de känna sig anställda. Med plikter och skyldigheter, skiftande arbetsuppgifter och månadslön.

KNÖT BAND
Och i går kunde de inviga sin gårdsbutik.
Nu skall vi sälja blommor och grönsaker och vi hoppas det kommer mycket folk, sade Ingrid Rhodin och Anette Claesson, två av de anställda som till sin förtjusning såg att det redan vid invigningen fanns en stor grupp intresserade som också var köpglada.
Invigningen var en symbolisk procedur för sig. Här klipptes inga band. Kalle Allström, arbetsförmedlingen i Sollefteå, knöt banden istället tillsammans med representanter från försäkringskassan, kommunerna Kramfors och Sollefteå, landstinget och skolan.
Nu skall gårdsbutiken i Skedom hålla öppet för allmänheten alla vardagar.
Bakgrunden till satsningen är ett liknande projekt i Sollefteå som påbörjades för två år sedan.
Arbetsmarknaden har inte varit öppen och mottaglig för de som lider av olika grader av handikapp. De har fått stå längs bak i kön.
Den grupp som nu öppnar gårdsbutik med försäljning av grönsaker, ägg, blommor och även hantverk, har gått en kurs i grönsaks- och växthusodling, djurkunskap, äggproduktion och maskinkunskap under 30 veckor.
Flera har tagit traktorkort och handledarna, Lena Fjällström Lilja och Charlie Kjerrlander, tror att några också kommer att ta sitt körkort med tiden.

RIKTIG LÖN
Varje morgon klockan sju startar vi handledare från Kramfors och hämtar våra medarbetare i en buss, allt eftersom de har sina bostadsadresser, med avstigning vid Nordvikskolan. Samma väg tillbaka på sena eftermiddagen, berättar Lena Fjällström.
Det här är första gången de före detta eleverna känner sig fast anställda med riktig lön.
Det präglar dem på ett positivt sätt.
Vi kan göra allt, försäkrar de.
Alvar Eriksson har lärt ut det mesta om hur trädgårdar skall skötas. Han är till vardags trädgårdsmästare på Nordvik och har inte annat än beröm för eleverna.
De har tagit till sig kunskaperna på ett bra sätt. Inga sura miner, de har verkligen varit angelägna om att lära sig det mesta.
Det som är så positivt för oss på skolan är att de nu kan delta i skiftande uppgifter. När det gäller växthusen och odlingarna här så har jag nu hjälp även sommartid. Det har annars varit en besvärlig årstid så tillvida att när jag behövt mest hjälp har det funnits minst folk att tillgå på Nordvik. Nu har vi bemanning här året om oavsett vilken årstid det är.

HOPPAS PÅ SAMARBETE
Nu hoppas gårdsbutiken i Skedom på att samarbetet med andra småproducenter runt om skall bli fruktbart.
Nordvikskolans trädgård innehåller också 2 000 kvadratmeter växthus. I mars skall ett mobilt hönshus byggas upp. Ett beredningskök för förädling av grönsaker finns för medlemmarna.
EKO-Teck som nu verkar både i Sollefteå och Kramfors kommuner är mycket nöjda med verksamheten och framtidsutsikterna.
Enligt landstingets och arbetsförmedlingens representanter är det här en unik insats som visar storartade resultat.

ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons