Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen klart med statensanslag till etanolanläggning

ÖRNSKÖLDSVIK. I dag får etanolens vänner ett glatt budskap. Statliga Energimyndigheten har beviljat närmare 100 miljoner kronor till en pilotanläggning i Örnsköldsvik för etanolproduktion ur cellulosa. Anläggningen ska uppföras och drivas av Energicentrum Norr AB där Övik Energi AB är en av delägarna.

Annons

Energimyndigheten fattade beslutet i går men exakt hur stor summa som beviljades avslöjades inte.
Enligt uppgift rör det sig om mellan 74 och 100 miljoner, men handläggaren Lars Vallander hänvisade till att en presskonferens hålls i Stockholm i dag.

ELDSJÄLAR I ÖRNSKÖLDSVIK
Hela projektet beräknas kosta 110 miljoner kronor plus optioner för ytterligare förbättringar av
anläggningen för enzymteknik.
Det är en efterlängtad satsning som nu kommer att förverkligas.
Förberedelserna har pågått sedan början av 1990-talet. Två eldsjälar i Örnsköldsvik, Per Carstedt och Jan Lindstedt vid Stiftelsen Svensk Bioalkoholutveckling, har haft
avgörande betydelse för projektet. Pilotanläggningen blir den enda i sitt slag och förläggs till Sekabs lokaler i Alfredshem. Den möjliggör forskning och utveckling av tekniken för industriell etanolproduktion ur cellulosa.
Syftet är att förbereda för fullskaleanläggningar i framtiden.
Om bygget kommer i gång i början av nästa år kan försöksverksamheten börja under andra halvåret 2003. Den ska sysselsätta
12-15 personer och de flesta tjänsterna köps in från andra företag i Ö-vik.

TACK VARE HÖRNLUND
Att projektet nu går från teori till praktik beror till stor del på förre landshövdingen Börje Hörnlund. Han lyckades nämligen sy ihop en bra lösning för huvudmannaskapet.
Uminova Holding AB, ett holdingbolag med anknytning till Umeå Universitet, svarade för
ansökan till Energimyndigheten. Men det är meningen att pilotanläggningen ska ägas av ett nybildat bolag som ägs gemensamt av universiteten i Umeå och Luleå samt Mitthögskolan. Energimyndigheten svarar för huvudfinansieringen av projektet. Dessutom räknar man med att söka bidrag från EU:s Mål 1 för både södra skogslänen och norra Norrland, privata näringslivet och andra tänkbara finansiärer.

BERIT NORSTEDT

Mer läsning

Annons