Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd i kommunen förskingrade pengar

ÖRNSKÖLDSVIK. En kommunanställd är polisanmäld för förskingring. För två veckor sedan varslades han om avsked men sade upp sig själv.
– Det är tråkigt. Ledsamt för alla. Det kan bli en personlig tragedi, säger Lena Lindström, tekniska kontorets chef.

Annons

En kommunanställd man som tidigare jobbade på en arbetsplats i kommunen tog betalt för tjänster som borde ha redovisats till kommunen. Istället hamnade pengarna i egen ficka.
Personen har tagit emot pengar, något som inte förekommer i detta arbete. Vi fakturerar, säger Lena Lindström. Det finns alltid problem när man hanterar pengar, därför tar vi aldrig emot kontanter, för att inte hamna i fällan. Så ser det generellt ut här i kommunen.
Mannen som är i medelåldern har arbetat inom kommunen i flera år. Lena Lindström känner inte till några anmärkningar mot honom.

MINDRE SUMMA PENGAR
Hur länge förskingringen har pågått är okänt, likaså hur stora summor det handlar om. Misstankarna mot mannen gäller från augusti i år till och med oktober. Brottet uppdagades när en av mannens medarbetade berättade för sin chef om vad som inträffat.
Jag vet inte hur länge det här har pågått men jag känner till två tillfällen när han har tagit emot pengar. Totalt handlar det om mindre än tusen kronor. Summan spelar egentligen ingen roll, det är handlingen som är fel, säger Lena Lindström.
I förra veckan konfronterades mannen och han erkände brottet. Han varslades om avsked men sa själv upp sig och lämnade omedelbart arbetsplatsen.

GÅTT RÄTT TILL
Jag tror att de övriga medarbetarna tycker det är riktigt att vi har vidtagit arbetsrättsliga åtgärder. Han har helt enkelt gjort fel. Det ska inte förekomma sådant här. Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Lena Lindström.
Anders Hållberg är ordförande i Kommunal Mitt, sektion 21. Han säger att uppsägningen har gått rätt till.
Mer vill jag inte uttala mig om innan polisutredningen är klar. Men det här tar givetvis mycket tid och kraft. Vi från fackets sida hade kunnat hävda att personen ska ha kvar sin anställning till polisens utredning är klar. Men nu har han sagt upp sig själv, säger Hållberg.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons