Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anordnar cosplay för de yngsta "Man får klä ut sig precis hur man vill"

Mangaföreningen i Örnsköldsvik anordnar cosplay vid tre tillfällen under sommaren. Detta genom kommunens satsning på världens bästa sommarlov, där statliga pengar har fördelats mellan föreningar som erbjuder extraaktiviteter för barn och ungdomar.

Annons

Cosplay är att klä ut sig, oftast till någon karaktär från en film eller serie men valfriheten är oändlig. Så länge det går att komma på passar det in under cosplay-genren. På Mangaföreningen i Örnsköldsvik vill man med sina träffar under sommaren lyfta intresset för cosplay för yngre barn.

– Det är oftast först i tonåren som man börjar intressera sig för cosplay, säger Gabriel Andersson.

"Barn och ungdomar ska få vara med om världens bästa sommarlov"

Massor av kläder och annan rekvisita att välja bland.

Det var en handfull barn och ungdomar som dök upp på den första av tre cosplaydagar i Mangaföreningens lokaler på Nytorgsgatan. Ett stort bord med rekvisita hade förberetts där man fick känna efter vad det var man ville klä ut sig till. Benjamin Sjöström föll för en piratdräkt som kompletterades med en ritad mustasch.

– Vi försöker uppmuntra kreativitet och att man får klä ut sig till vad man vill. Här finns inga regler. Killar får klä ut sig till tjejer och tjejer får klä ut sig till killar, säger Gabriel Andersson. För oss är det viktigt med gemenskap och att ingen ska känna sig utanför.

Det går lika bra att använda sitt eget namn som ett påhittat eller namnet på den karaktär man klär ut sig till.

Ta in titt in i "nördnästet" – vad gör egentligen Mangaföreningen?

Benjamin Sjöström inspekterar sin piratutstyrsel med ett belåtet uttryck.

Amanda Sjölund ville klä ut sig till någon från serien Sailor Moon, och sökte rekvisita som passade hennes idé. Bland annat änglavingarna.

Det här var första gången och tills nästa träff hoppas man på ännu fler barn.

– Vi har varit lite för dåliga med vår marknadsföring, men det här är ett test och vi lär oss hela tiden, säger Gabriel.

En beställning av kläder och annan rekvisita från Kina väntas också dyka upp inom en snar framtid.

Cosplay är på stark frammarsch, tävlingar blir allt vanligare och både SM och de nordiska mästerskapen livsänds. I tävlingar bedöms hur väl kostymerna är gjorda och hur bra skådespeleriet är hos den som bär dräkterna. Men i grunden handlar det om kreativitet och ett djupt intresse i det man klär ut sig till.

– Vill man börja går det att göra väldigt enkelt, ta kläder som finns hemma och gör små detaljer till det. Sedan kan man börjha sy själv och ta det ännu längre allt eftersom, säger Gabriel.

LaTanya Sjöström, Benjamin Sjöström och Michelle Sjöström men olika utklädnader.

Den onde sithlorden Darth Vader.

Mer läsning

Annons