Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en tidning ska tryckas i ÖA-pressen

ÖRNSKÖLDSVIK. I går stod det klart att AB Allehanda inlett ytterligare ett tryckerisamarbete. Från och med september 2002 kommer Tidningen Ångermanland att tryckas i Örnsköldsviks nya presshall.

Annons

Att Aftonbladets Norrlandsupplaga ska tryckas av ÖA blev klart i våras och nu kommer även Tidningen Ångermanland att produceras i Örnsköldsvik.
Vi har den modernaste presshallen i Sverige och det är roligt att de väljer oss, säger Anders Källström, vd vid AB Allehanda. Jag är glad över att vårt tryckeri fylls med ytterligare en tidning, men samtidigt känner jag givetvis sympati för de som riskerar att bli arbetslösa i Härnösand.

SATSAR OCH UTVECKLAS
Den investering på 80 miljoner som Allehanda gjort i en ny presshall har visat sig legat rätt i tiden. Med de nya samarbetspartnerna ser framtiden för företaget ljus ut.
Intäkter gör att man utvecklas som företag. Från första januari fördubblar vi antalet anställda i vår presshall, säger Anders Källström.
Nyanställningarna är klara sedan tidigare och att en tredje tidning kommer in i bilden innebär inte att några ytterligare rekryteringar sker.
Vi hade tänkt in en tidning till när satsningen gjordes, så det krävs inte några fler anställningar för att klara samarbetet med Tidningen Ångermanland, säger Anders Källström.
I mars i år meddelades att Aftonbladet valt att avbryta sitt samarbete med Härnösands tryckeri, för att istället låta trycka Norrlandsupplagan av kvällstidningen i Örnsköldsvik. Detta innebar en förlust på cirka 5 miljoner kronor för Tidningen Ångermanland och lösningen för deras del är nu att helt avveckla sitt tryckeri.
Det känns tråkigt att tvingas fatta beslut som innebär att människor man jobbat och trivts med mister sitt arbete. Men detta är en ekonomisk konsekvens av det beslut som Aftonbladet fattat, säger Bertil Astby, vd på Tidningen Ångermanland.
Totalt rör det sig om 27 medarbetare som blir av med jobbet i Härnösand när presshallen i framtiden läggs ned.

SPARA 4 MILJONER
Själva tidningarnas intäkter minskar och utvecklingen med samverkan på tryckområdet är därför viktigt, säger Bertil Astby, som genom det nya samarbetet med ÖA åstadkommer en kostnadssänkning på 4 miljoner kronor per år.
Det är helt nödvändigt att dagens teknikinvesteringar kan nyttjas av flera på tidningsmarkanden. Vi har den senaste tekniken och därmed möjlighet att producera en tidning helt i färg, säger Anders Källström. SARA LUNDVALL

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons