Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en brand i Åmynnet

ÅMYNNET. Vad är det egentligen som händer i Åmynnet?
På 15 år har det brunnit vid ett tiotal tillfällen i fastigheter.
Senast i raden att drabbas
är Dan Edmark och hans tre hundar.
– Den äldsta hunden kom och väckte mig. Sedan hörde jag brandvarnaren.

Annons

Natten mot i går hade Dan Edmark i Åmynnet änglavakt. Medan han låg och sov i villans bottenplan, brann det i källaren. Som tur var hade en av hundarna uppmärksammat faran och såg till att väcka husse.
När jag öppnade källardörren vällde det ut rök, berättar Dan Edmark, som genast försökte ringa brandkåren.
Men telefonen var död och strömmen hade gått. Dan Edmark lyckades tillsammans med hundarna ta sig helskinnade ut ur huset och kunde larma räddningstjänsten hos en granne.

INGENSTANS ATT BO
Elden som startat i källaren spred sig snabbt genom huset och från klockan 02.30 till klockan 10.00 på torsdagsmorgonen arbetade brandkåren intensivt med släckningsarbetet. Därefter hade man villan under bevakning resten av dagen.
Dan Edmark är chockad och djupt uppskakad över det inträffade.
Det känns fruktansvärt. Jag vet inte var vi ska bo. Dessutom hade jag alldeles nyss renoverat och köpt virke för att bygga ett garage till huset.

BRAND EFTER BRAND
Veckans villabrand är inte första gången Åmynnet eldhärjas. I slutet av 1980-talet brann två män inne, förra året brann det i en lägenhet och för drygt två år sedan i ett stort garage. Dessutom har gamla Konsum brunnit ned och ett antal andra liknande incidenter har inträffat under en tidsperiod av 15 år.
Det är som om den här gatan var byggd på en vitterstig, säger Per Berntzen, som fått sin verkstad totalförstörd i en brand.
Verkstadsbranden, som inträffade 1999, orsakade enorm dramatik eftersom ett antal gasflaskor som fanns inne i byggnaden utgjorde stor explosionsrisk. Området spärrades av, brandmän kämpade för att hålla nyfikna på avstånd och boende inom en radie av 300 meter evakuerades. Allt slutade lyckligt och ingen kom till skada, men Åmynnesvägen är sannerligen olycksdrabbat.
Vi har haft flera tillbud också. För inte så länge sedan tog det till exempel eld i en köksfläkt, berättar Per Berntzen.

INGA PYROMANER
Räddningstjänsten i Örnsköldsvik har inga sparade uppgifter om bränder i Åmynnet tidigare än mitten av 1990-talet, men brandmästaren Åke Landfors har varit med i drygt 20 år och kan vittna om det olycksdrabbade området.
Det har varit ganska mycket stora bränder efter den gatan. Fast det har alltid funnits förklaringar till allting, så jag tror inte att det rör sig om pyromaner eller någonting åt det hållet, säger han.
Åke Landfors tror inte heller att det beror på att folk är mer vårdslösa än på andra platser.
Det är väl slumpens skördar och de går inte jämt ut, utan faller lite klumpvis. Det verkar som att slumpartade incidenter samlats i Åmynnet.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons