Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anette krossade skallen - fick ny från Australien

/
  • Efter olyckan i England 2008 har Anette Rehn i dag tränat upp både tal och motorik igen, även om det tar tid att hitta vissa ord ibland.
  • Anette tappade all förmåga att förstå ord eller hur hon skulle göra olika saker, hon fick träna att öppna fingrarna igen för att kunna hålla en sked att äta mat med.
  • Allt sådant som är självklart för de flesta människor fick Anette Rehn kämpa med att återfå, tal och rörelse.

Det som skulle bli en trevlig fest slutade med en krossad skalle och skadad hjärna.

Olyckan kostade Anette Rehn såväl minnet, som tal, rörlighet och flera år i tid av rehabilitering.

Annons

28-åriga Anette Rehn tar emot oss hemma i sitt och sambon Markus Nordins hus i Sidensjö. Det står en massa färgburkar utanför och hon berättar att sedan hon flyttade dit i somras så har de målat och renoverat en hel del.

– Det var så roligt att kunna göra det tillsammans.

Men det är inte om husrenoveringen eller det nyblivna samboskapet vi har kommit för att prata, utan något helt annat, som förändrade hennes liv drastiskt.

Anette har fått en ny skalle inopererad, specialtillverkad åt henne i Australien.

Efter att Sollefteå-tjejen gick ut naturvetenskaplig linje från gymnasiet så sökte hon sig vidare till Uppsala universitet för att studera biokemi under 4,5 år.

– Jag var där i tre år och sen blev jag utbytesstudent ett år i Norwich, England.

Hon gick hela höstterminen i England och delade hus tillsammans med några andra studenter. Över jul och nyår åkte hon, liksom de flesta andra, hem till sin familj för att fira. När alla sedan kom tillbaka för att starta terminen så hade Anette och hennes huskamrater en stor fest för att alla var på plats igen.

– Det var väldigt mycket gäster, vi bodde i ett tvåvåningshus så det var folk överallt.

Även trappen var fylld med människor som satt och pratade, har Anette fått berättat för sig eftersom hon inte kommer ihåg själv. När hon skulle gå upp eller ned i trappen, hon vet inte vilket, så ramlade hon en och en halv meter rätt ned i golvet med huvudet först, utan att ta emot sig.

– När de som satt där såg att jag inte rörde på mig så förstod de att det var allvar och ringde ambulansen.

I samband med olyckan försvann näst intill hela 2007 för Anette.

– Jag kommer ihåg hur huset såg ut och hur man gick för att komma dit, och att mitt rum var på övervåningen, men jag kommer inte ihåg någonting annat.

Det enda hon kommer ihåg var att hon varit på Dansbandsveckan i Malung den sommaren eftersom hon älskar att dansa.

Tack vare snabbt agerande från gäster vid festen så togs Anette till sjukhus i London. Där blev hon kvar under två och en halv månad, liggandes nedsövd under tre veckor.

Den vänstra sidan av skallen hade krossats, det var bara småbitar kvar och delar av hjärnan skadades.

– Det som krossades fanns det ingen möjlighet att laga, säger Anette och visar upp ett ärr på halsen där hon varit ansluten för att få näring under denna tid.

Så snart kroppen klarade av det så flögs Anette, med halva skallen krossad, med ambulansflyg till Umeå Universitetssjukhus.

I Umeå låg hon sedan i ungefär en och en halv månad, och det var där hon började känna igen familjen och saker igen. Där påbörjades hennes långa resa mot att komma tillbaka.

– Jag kunde inte prata, jag visste inte vad ord betydde eller vad de ville när de pratade med mig.

Anette fick börja om helt från början.

Efter månaderna i Umeå med den akuta vården så fick hon flytta till rehabiliteringen i Härnösand, därifrån fick hon sedan börja komma hem emellanåt.

I slutet av 2008 fick Anette komma tillbaka till Umeå, då hade man flugit dit skallen från Australien.

Den nya skallen opererades in på den skadade vänstersidan, men den delen av hjärnan som var skadad har hon själv fått träna upp igen successivt.

– Jag fick afasi-skador så jag kunde inte tala eller skriva. Jag fick börja om helt, som en liten bebis, fick lära mig att läsa och att förstå vad ord betydde.

– Om någon sa nåt till mig så visste jag inte vad det betydde. Jag förstod ingenting om vad man gjorde eller varför.

Anette berättar att hon inte tänkte på att hon inte kunde prata eller skriva eftersom hon inte visste om att hon kunde göra det. Förutom den delen så hade hjärnskadan även gjort att styrkan och balansen var borta.

– När jag skulle lära mig att äta igen så fick jag använda sked.

Under tiden vid rehab i Härnösand så fick Anette och familjen höra att en hund är en bra hjälp tillbaka. Sagt och gjort, familjen köpte labradoren Arno.

– Jag blev helt lyrisk för jag har älskat djur sen jag var liten. Arno skulle ha blivit ledarhund men klarade inte alla testen.

Hunden kom att bli en väldigt nära vän och en stor hjälp för Anette.

Eftersom dans är en passion för Anette så var glädjen stor första gången hon kunde dansa igen efter olyckan. Det var också genom dansen hon träffade sin kärlek Markus.

Anette Rehn

Ålder: 28 år.

Familj: Sambon Markus Nordin, mamma och pappa i Sollefteå.

Bor: Villa i Sidensjö.

Uppväxt: Sollefteå.

Jobb: Arbetstränar på ICA i Bjästa.

Fritidsintressen: Dans, baka, fixa i hemmet och hunden Arno.

Aktuell som: Fick en ny skalle tillverkad i Australien efter att hon spräckt sin i en olycka.

Mer läsning

Annons