Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alpin vinter i Solberg

SOLBERG. Snön lockar de som drömt om en vit vinter. Kyla och minusgrader , ned mot 20, ger många stopp i värmestugan, men tar inte kål på åkglädjen.

Annons

Alva Norgren från Själevad hör till de som sökt sig till Solberg över nyår. Nybliven skidåkare som hon är, tre och ett halvt år gammal, håller hon sig helst i pappas sällskap.
Alva skulle absolut upp på toppen, men då fick jag hjälpa henne lite, säger Olov Norgren medan han betraktar dotterns plogsvängar som är mer rytmiska sedan hon lämnat den största branten bakom sig.
För familjen Norgren, med mamma bördig från byn, är det tradition att fira nyår i Solbergs backar.
Det har vi väl gjort i en sex-sju år nu. Min fru Stina har föräldrarna här i Solberg, så det blir nyår och några helger till under vintern. Det är bara en timmes resa från stan, samtidigt som det är lite grann som i fjällen. Vi åker både längd och i backen, säger Olov Norgren.

FULLT I STUGORNA
Att nyår lockar åkare till Solberg bekräftas av personalen, anläggningens 30 fyrbäddsstugor är uthyrda, liksom grannens i den lilla stugbyn en bit uppåt längs vägen.
Det brukar vara fullt på nyår. Det har det nog varit de senaste åren. På nyårsafton har vi öppet i backen både på dagen och kvällen, med after-ski i kåtan och underhållning till klockan ett i puben, säger platschef Ann-Christine Svensson.
På toppen står två brädåkare från stan som sökt sig till Solberg i nyår.
Med 16 och 20 minusgrader eller mer, kunde det naturligtvis vara varmare, men de två intygar att ingenting kan överträffa fjolårets skidväder med -35 i Hemavan - från nyår till trettondagen.
Hade vädret varit blidare skulle säkert fler trotsat vintervägen västerut från Örnsköldsvik.
Vi öppnade på juldagen och det har väl varit mellan 16 och 25 minusgrader sen dess. Kylan ställer till det, den gör det lite diskutabelt att sätta sig i bilen och åka hit och låta bilen stå över dagen, säger Göran Kroon, Solbergsbo och liftskötare som tillbringat mycken tid i backen.
Det har väl blivit en del åkt, det finns ju inte så mycket annat att göra här, säger han med ett leende.
Men jag hade gärna sett att vi haft flera stugor, då hade vi kunnat hyra ut dom också.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons