Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarligt tillbud i vindkraftpark

Ett allvarligt tillbud inträffade för några veckor sedan i Sidensjö Vindkraftpark, Tegsbodarna. En grävmaskin som skulle markbereda för en väg kom för nära en kraftledning.

Annons

Vid tillbudet i september, som anmälts till Arbetsmiljöverket och som utretts av inblandade företagsparter, kom ingen person till skada. Men det kunde ha slutat illa.

– Vi hade en grävmaskin som höll på att markbereda för vägen in i vindkraftparken. Där finns redan en väg men den behöver breddas och förstärkas.

Det förklarar Mikael Bodén, konsult i arbetsmiljöfrågor för entreprenören Stenger & Ibsen Construction Sverige, som ansvarar för att bygga vägar och fundament i vindkraftparken.

Vid arbetet kom grävmaskinen för nära en luftledning på 20 000 volt. Klart närmare än de fyra meter som anges i säkerhetsanvisningarna för sådana arbeten.

– Maskinföraren upplevde det inte som något farligt när det hände och ingen blev skadad. Men beställaren av vägarbetena, Nordisk Vindkraft, ansåg att vi kommit för nära ledningen, säger Mikael Bodén.

– Vid ett möte konstaterade vi tillsammans att fel hade begåtts. Vi hade en viss brist i våra projektrutiner, de var otydliga helt enkelt. Nu ska vi bli tydligare på den här punkten i vår metodbeskrivning och med de som kommer till oss och jobbar, säger Mikael Bodén.

– De här förbättringsåtgärderna är också något som vi kommer att redovisa för Arbetsmiljöverket i vår utredning.

Verket vill nu att Stenger & Ibsen redovisar vad som låg bakom händelsen, vilka åtgärder som vidtagits/planeras samt hur man ska förhindra liknande händelser i framtiden.

Mer läsning

Annons