Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler handlar klappar på kredit

/
  • Julen är en högtid när vi ger, men även en tid när många skuldsätter sig för att ha råd med julklappar. Vilket kan ge surt efter.

19 miljarder kronor – så mycket förväntas vi svenskar lägga på julklapparna i år. Det blir i genomsnitt 4 000 kronor per person.
Men många köper för pengar de inte har, genom att handla på kredit eller ta lån.

Annons

Enligt låneförmedlaren Advisa är det främst elektronikprodukter som köps på kredit, sedan kommer kläder och smycken.

– Allmänt kan man säga att ju närmare lön, desto mer används kreditkorten. Och när man köper dyrare saker som kapitalvaror, vilket många gör till jul, säger Anette Forsberg, ordförande i Örnsköldsvik handel.

Allt fler handlar med kreditkort. Det visar siffror från Svenska bankföreningen: under 2012 gjordes 380 miljoner transaktioner med kreditkort, en ökning med 27 miljoner transaktioner jämfört med 2011.

Totalt beräknas vi handla julklappar för 19 miljarder kronor i år, enligt Nordea. Nära var tredje svensk, 31 procent, kan tänka sig att handla klapparna på kredit. Och nästan var femte person, 19 procent, är beredd att ta banklån för julklappsinköp, enligt Advisas undersökning.

Märit Sjödin är budget- och skuldrådgivare i Örnsköldsviks kommun.

Har du något råd till de som handlar på kredit?

– Gör det inte! Spara först och handla sedan, till konsumtion. Och om du har handlat på kredit, betala tillbaks så fort som möjligt.

Vad innebär det att handla på kredit?

– Att du konsumerar först och betalar sedan, men till ett betydligt högre pris. Det kan stå "0 procents ränta", men sen tillkommer en kostnad på varje avi. Man måste se till vad den effektiva räntan är, inte bara räntan.

Om man inte betalar sin skuld i tid får man först en påminnelse.

– Då läggs det på 50 kronor. Om det sen går till Inkasso kostar det 180 kronor till. Går det sedan till Kronofogden läggs det på ytterligare 640 kronor, plus löpande ränta. Hur stor den är beror på vilket avtal man hade när man tog krediten. En hundralapp är snabbt uppe i en tusenlapp, säger Märit Sjödin.

– Det är alldeles för lätt att låna. Många läser kanske inte det finstilta. Man ska tänka på hur stor kostnaden blir för lånet, den effektiva räntan. Men möjligheterna till snabba lån är många och frestande, säger hon och fortsätter:

– Julen kommer ju inte som en överraskning. Lägg undan pengar under året, handla på rea. Har man lite pengar kan man kanske inte köpa "som alla andra". Det finns begagnat också.

Låneförmedlaren Advisa har startat en kampanj på www.hundraklappen.se med tips på julklappar för under 100 kronor.

Mer läsning

Annons