Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler äktenskap i länet går i kras

/
  • Förra året upplevde Sverige den högsta skilsmässokurvan sedan mitten av 1970-talet. Även i Västernorrland nådde antalet skilsmässor nya höjder. Men om det är början på en lokal trend är osäkert.

Allt fler västernorrlänningar bryter sina äktenskap. I fjol ökade skilsmässorna i länet med 20 procent jämfört med med året innan.
– Det är inte särskilt förvånande, säger familjerådgivaren Ingher Nylander.

Annons

Länets skilsmässokurva har under de senaste tio åren pendlat upp och ner, med varierande nivåer från år till år. 2013 sköt skilsmässorna i Västernorrland i höjden och Statistiska Centralbyrån, SCB, noterade den högsta siffran under 2000-talet. Sedan 2005 har antalet länsbor som skiljer sig ökat med 21 procent.

– Människor är inte lika beredda att kompromissa i sina relationer längre. Många har svårt att få vardagslivet att gå ihop, särskilt under småbarnsåren. Av de jag träffar är det framför allt kvinnorna som är missnöjda med sin livssituation, säger Ingher Nylander.

Sammanlagt skilde sig närmare 580 par, totalt 1157 kvinnor och män, i Västernorrland under föregående år. Ett stort antal av de skilsmässor som verkställdes, och alltså hamnar under 2013 års statistik, baserades på ansökningar som inkom till tingsrätten redan 2012. Att den juridiska processen ofta blir långdragen finns det flera förklaringar till.

– I många fall krävs en lagstadgad betänketid, och definitivt i de fall när barn under 16 år är inblandade. Det är en anledning till att en skilsmässa kan bli en utdragen juridisk affär. Efter betänketiden måste man också ansöka om en fullföljd skilsmässa, annars avbryter tingsrätten handläggningen av ärendet, säger Anita Enocksson, rådman vid Ångermanlands tingsrätt.

I Sverige slutade totalt 25 100 äkten­skap med skils­mässa under 2013, vilket är den högsta noter­ingen sedan 1975. Siffrorna för Västernorrland visar därmed att länet under förra året stod för cirka 5 procent av uppbrotten bland landets äkta makar.

Det finns ett flertal sätt att undersöka benägenheten att skilja sig. SCB har bland annat beräknat andelen skilda i befolkningen 30-59 år av det totala antalet som någon gång varit gifta i samma åldersgrupp. Att denna siffra är intressant beror på att skilsmässor är vanligast under denna tid i människors liv.

Resultatet visar att gävleborgarna skiljer sig mest, i förhållande till folkmängd, och Västernorrland hamnar i detta fall på en tionde plats bland landets 21 län under 2013.

Av de äktenskap som slutade med skilsmässa förra året noterades för övrigt de kortaste i Stockholms län, 10 år i snitt, medan de längsta varade i Hallands- och Jämtlands län, cirka 13 år.

Giftermålen i Västernorrland har legat på en stadig nivå de senaste fem åren, med undantag från år 2013. Antalet vigslar sjönk då under 2000, och summerades vid årsskiftet 2013/2014 till sammanlagt 1959.

I slutet av juli är det svårt att förutse om de ökade skilsmässorna i länet är början på en lokal trend. Statistik från Ångermanlands tingsrätt tyder hittills på att antalet ansökningar om äktenskapsskillnad, både gemensamma och enskilda, kommer att ligga på ungefär samma nivå som förra året.

Enligt SCB är separationer betydligt vanligare bland de som har ett samboförhållande, än bland gifta par. Men den statistiken är av flera skäl mer svårberäknad. De par som Ingher Nylander träffar i arbetet är oftast gifta, en relationsform som hon, trots ökningen av skilsmässor, tror spelar stor roll för många än i dag.

– Jag är övertygad om att de flesta par med problem anstränger sig mycket för att få ordning på sitt förhållande. Att man gift sig är dessutom ett tecken på att man valt att föra sin relation till ytterligare en nivå, och jag tror inte att många överger den hur som helst. Även om äktenskapet innebar ännu starkare band förr i tiden.

Mer läsning

Annons