Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldring får rätt till äldreboende

Kommunen anser att den otrygga och ofärdiga snart 92-åriga kvinnan kan bo kvar i sin lägenhet.

Det anser inte förvaltningsrätten och ger henne rätt till en plats i ett äldreboende.

Annons

Den gamla kvinnan bor ensam i en stor lägenhet på fjärde våningen i centrum. Hon har inga anhöriga i kommunen och de sociala kontakter hon har är en väninna hon träffar ibland.

Kvinnan har fysiska problem, har såväl höft- som knäprotes och går med rullator. Hon har svåra bäckensmärtor efter en fallolycka för några år sedan.

Så sent som i höstas ramlade hon än en gång i bostaden och har sedan dess varit lite virrig.

Hon är blind på ena ögat, har starr på det andra och kommer sällan ut. Hennes dagar handlar mest om att få tiden att gå.

Kvinnan lider av svår ångest och otrygghet som ständigt tilltar och är som värst på kvällen. Sedan många år äter hon stämningshöjande medicin och har nyligen fått dosen ökad.

Allt detta förmådde inte beveka kommunens tjänstemän och politikerna i humanistiska nämnden, som nekade kvinnan en plats på ett äldreboende.

De anser att kvinnans behov kan tillgodoses av hemtjänsten och ett trygghetslarm. Detta skulle ge kvinnan "en skälig levnadsnivå".

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten, som gör en annan bedömning än kommunen.

Rätten konstaterar att kvinnans behov av service och omvårdnad kan tillgodoses av hemtjänsten, men säger att det inte är tillräckligt:

"...hennes behov kan inte tillgodoses via hemtjänstinsatser då de inte fullt ut kan tillgodose hennes behov av trygghet".

Till skillnad mot kommunen tar alltså rätten hänsyn till kvinnans ångest och otrygghet.

Förvaltningsrätten hänvisar också till en paragraf i socialtjänstlagen som bland annat säger:

"Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra".

Kvinnan ska därför få en plats på ett äldreboende.

Mer läsning

Annons