Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på fem års fängelse för 20-åring

Örnsköldsvik. Långt fängelse-straff eller psykiatrisk vård? Det är vad tingsrätten nu har att ta ställning till när det gäller påföljden för den 20-åriga kvinna som varit en av huvudpersonerna i heroinhärvan.
Åklagaren yrkade på fem års fängelse.

Annons

I går avslutades förhandlingarna med personalia och slutanföranden från åklagare respektive försvarare. Under personalia redovisades resultatet av den rättpsykiatriska undersökning som kvinnan genomgått. Men bakom stängda dörrar.

SÅG PIGGARE UT
Klart är att hon inte sett så här pigg ut sedan häktningsförhandlingen. Vilket tyder på att rehabiliteringen gett resultat under den månad den pågått.
Försvaret yrkade också på att slutpläderingarna skulle hållas bakom stängda dörrar. Men rätten ansåg inte att det fanns några skäl till att tillgodose dessa krav.
Kammaråklagare Göran Kvist konstaterade att de brott som 20-åringen gjort sig skyldig normalt har ett straffvärde på sex års fängelse. Han valde dock att yrka på fem års fängelse med tanke på att kvinnan inte fyllt 21 år.
Det åligger tingsrätten att själva göra en bedömning om hennes psykiska tillstånd och inte luta sig mot vad som konstateras i den rättspsykiatriska undersökningen, ansåg Göran Kvist.
Enligt hans bedömning finns det inget skäl till att hon ska dömas till psykisk vård. Han hänvisade till utredningen där det framgår att hon kan ha drabbats av utbrändhet genom sitt heroinmissbruk.

DROGMISSBRUKET ORSAKEN
Missbruket är orsaken till hennes asociala beteende vilket är helt normalt för en knarkare. Han eller hon vill vara i fred för att i lugn och ro kunna knarka. Det ingår i knarkarens livsstil.
Tydligen framgick det av utredningen att kvinnan har nedsatt förmåga till sociala relationer med andra människor. Mellan raderna kunde man också förstå att 20-åringen fått en lättare medicinering under den senaste tiden för sina psykiska störningar.
Men det finns inte en rad som styrker att hon behöver vård och medicinering i fortsättningen. Det glädjer mig att hon mår så bra som hon mår. Och det visar att hon bara under en månads tid återhämtat sig. Därför ska hon dömas till fängelse och inte till vård. Om det senare fallet väljs finns risken att hon vara ute vid årsskiftet.

RISK FÖR ÅTERFALL
Det finns då stor risk för att hon återfaller i drogmissbruk. Hon har varit på behandling flera gånger tidigare och ändå trillat dit.
Göran Kvist ansåg att 20-åringen inom ramen för ett fängelsestraff också kan få den vård hon eventuellt kan behöva.
Fem års fängelse var hans krav. Och 20-åringen tittade stilla och utan märkbara reaktioner mot åklagaren med sina mörka ögon.
Försvaret å sin sida pekade på den del av psyk-utredningen som tydligen visade att hon begått gärningarna under allvarlig psykisk störning. Men var den störningen enbart förknippad med henns missbruk finns den störningen kvar och är till hinder för ett fängelsestraff? Den frågan blir tingsrättens viktigaste att ta ställning till.
Hennes advokat, Göran Telhammer från Sollefteå, pekade också på de bakomliggande orsakerna till varför 20-åringen hamnat i drogmissbruk och brottslighet.
Hon har blivit ett offer för det som hänt under uppväxten. När hon träffade sin sambo var hon bara 17 år och hade ett svagt socialt skyddsnät.

ÅTERKALLAD ÖVERKLAGAN
Sambon är den 24-åring som tidigare dömts till sex års fängelse i samma heroinhärva och som redan vid 15-års ålder var inne i drogsvängen.
Om rätten finner att påföljden ska bli fängelse ska hon inte dömas till ett längre frihetsberövande än två år, ansåg Göran Telhammer.
Innan 20-åringen försvann från tingsrättens massiva rättstempel stod hon och hennes far länge och kramade om varandra. Den sista på länge. Tingsrätten som lämnar sin dom 10 december beslutade att hon ska kvarstanna i häktet. Nästa säng att sova i kommer att finnas i ett fängelse eller vid en vårdinrättning.
Fotnot. Nämnas kan att tre av de övriga i heroinhärvan, paret från Örnsköldsvik och 40-åringen från Umeå, har återkallat sina överklaganden till hovrätten. Deras överklagan överklagades i en så kallad anslutningsöverklagan av åklagaren som yrkade på straffskärpning. Kvists överklagan faller nu automatiskt bort.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons