Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare står fast vid sitt straffkrav

Tingsrätten dömde den 55-årige Örnsköldsvikbon till tio månaders fängelse för att sexuellt ha utnyttjat tre kvinnor i beroendeställning.

Efter tre dagar i hovrätten väntar nu parterna på en dom som kommer den 2 oktober.

– Jag tror han blir fälld, säger kammaråklagare Stina Sjöqvist.

Annons

Efter bara tre minuter i måndags stängde domaren Per-Anders Svensson dörrarna till sal 1 i hovrätten i Sundsvall. Slutpläderingen i onsdags skedde dock inför öppna dörrar, och i jämförelse med det som blev känt i tingsrätten i Härnösand framkom inget nytt i nästa instans.

– Jag hade inte förväntat mig att något särskilt skulle ske i hovrätten, säger Stina Sjöqvist.

– Det var tre fulla dagar med uppspelning av det som blev sagt i tingsrätten i slutet av förra året.

Den i tingsrätten dömde mannen, som när brotten begicks var missbruksbehandlare i kommunen, sa i hovrätten att han ogillade åtalet, samt de tre skadestånden. Han kunde tänka sig att dömas till samhällstjänst.

– Jag står fast vid att han bör dömas till minst ett års fängelse, säger Stina Sjöqvist.

Varför?

– Han har haft en behandlande roll. Kvinnorna har utlämnat sig som man gör när man är i deras läge. de har visat öppenhet, tilltro och tillit till terapeuten. De här kvinnorna har berättat saker för honom som de kanske inte berättat för någon annan. Han har missbrukat förtroendet.

– I någon mening har kvinnorna placerat honom på en piedestal, han har varit frälsaren. Han var där för att hjälpa dem i deras svåra stunder, inte utnyttja dem på olika sätt.

I tingsrätten dömdes den 55-årige mannen att betala totalt 215 000 kronor, men i hovrätten förklarade målsägandebiträdet Ulf Holst att begäran från tingsrätten står fast; vilket kan innebära att kravet på mannen stiger med närmare 100 000 kronor.

Hovrättens dom faller den 2 oktober.

Mer läsning

Annons