Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 Ö-viksbor sa nej till rasism

Från 0 till 500 på en vecka. Så kan Magdalena Erikssons initiativ bäst beskrivas.
– Krossa rasismen, skrek sedan Elvy Söderström i fackeltåget.
– Och vi måste stå upp mot rasismen, sa Stefan Löfven.

Annons

Magdalena Eriksson från Gottne hade en tydlig idé – och hon sa nej – och fick med sig 500 Örnsköldsviksbor på tåget.

– Det här handlar väldigt lite om mig. Det viktigaste är att alla står upp mot rasismen, sa hon i samband med manifestationen vid Stora torget under fredagen.

Gottnetjejen Magdalena Eriksson, som sjunger och spelar i prisade bandet Algot, inledde själv manifestationen genom att bjuda på lite av sin folkmusik från scenen på Stora torget.

– Heja Ö-vik, sa hon när hon tackades för sitt initiativ av kommunalrådet Elvy Söderström (S).

På Facebooksidan, som startades för kort tid sedan, skrev Magdalena Eriksson att "vi vill ha ett Sverige med mångfald där alla får plats, där ingen behöver vara rädd eller känna sig utanför på grund av hudfärg eller religion. Nazism och rasism har inte någon plats i vårt samhälle! På grund av det kokar Sverige."

Stora torget kanske inte kokade i går eftermiddag – det duggregnade ju – men budskapet gick det knappast att ta miste på – eller som Elvy Söderström uttryckte det i sitt inledningstal:

– Vi måste stå upp för demokrati och solidaritet – och markera mot rasism.

Efter Elvy Söderström avlöste sedan talarna varandra – och det blev aldrig långrandigt eller tråkigt – enbart en enda välregisserad tillställning med avstamp mot illsinnade människors inskränkthet.

– Vi är i majoritet, de är i minoritet, sa riksdagsmannen Emil Källström (C) och förtydligade att det finns ett parti i riksdagen, som håller på att förlora och egentligen inte borde höra hemma där.

Kyrkoherden Eva Byström Nordung bjöd på en välformulerad historieberättelse när hon berättade att det enda svenska förmodligen är samerna – och att köttbullar, tomte och till och med svenska språket har ett ursprung långt ifrån vårt lands gränser.

– Arbetet mot främlingsfientlighet börjat med oss själva, sa hon och fortsatte med kristendomens gyllene regel:

– Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.

Bland de uppskattningsvis 500 personerna som samlades på Stora torget fanns också Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven – mäkta imponerad över vad han fick se.

– Det är bra att människor står upp och visar att de aldrig accepterar rasism. Vårt samhälle ska bygga på solidaritet, sa han och avrundade med att berätta att han har julledigt ett litet tag till.

Mer läsning

Annons