Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35-åring åtalas för att ha hotat färgad

ÖRNSKÖLDSVIK. – Han hotade att döda mig om jag inte lämnade landet. Samtidigt höll han en kniv i sin hand, berättade en ung färgad man som i höstas blev angripen av en 35-åring som i går stod inför rätta åtalad för olaga hot. Han riskerar nu hamna i fängelse för sitt rasistiska uppträdande.

Annons

Mannen som kommer från Afrika hade bara bott en månad i Sverige och Örnsköldsvik när händelsen inträffade den 8 september förra året. Han hade varit och handlat i en affär när han angreps av 35-åringen. Vid gårdagens rättegång ville mannen bli hörd i frånvaro av den åtalade eftersom han kände sig rädd.
Enligt den unge mannen var han på väg till en busshållplats på Nygatan när 35-åringen ropade på honom.

SKULLE DÖDA MIG
Vid busshållplatsen lyfte han på sin skjorta och jämförde våra hudfäger. Sedan sa han att "sådana kroppar som din vill vi inte se här i Sverige".
Efter att ha blivit knuffad ska han sedan ha förstått att det höll på att gå illa och sprang sin väg. När mannen sedan stannade var 35-åringen ifatt honom och plockade då fram sin kniv.
Han den i höjd med mitt ansikte och undrade vad jag gjorde här och sa också att jag skulle flytta härifrån. Om jag inte lämnade landet skulle han döda mig. Jag blev jätterädd och började gråta.
35-åringen ska då ha stoppat ned kniven och gått mot parken i närheten. Samtidigt tillkallade den andre mannen polis. Under telefonsamtalet ska han ha sagt att han blivit angripen av en man med kniv.
Den polispatrull som anlände visste bara att mannen angripits. Men när han skjutsades hem berättade han att 35-åringen, som han pekat ut, hotat honom med en kniv.
När polisen begav sig tillbaka in till centrum för att kroppsvisitera 35-åringen var denne försvunnen.

35-ÅRINGEN NEKAR
Varken under skjutsen hem eller under polisförhören har det framkommit att den yngre mannen skulle ha blivit hotad till döden om han inte lämnade landet. Inte heller i polisanmälan stod det något om hotet.
Detta tyckte försvaret var märkligt och ansåg att mycket tydde på att händelsen växt i efterhand.
Jag tänker ofta på den här händelsen och känner mig rädd. När jag flyttade hit fick jag veta att jag kunde gå säker. Nu kommer jag att flytta från Örnsköldsvik.
35-åringen förnekade gärningen. Visserligen var minnet dåligt men han kom i håg att han frågat den andre vad denne gjorde i Sverige och möjligen knuffat honom.
En fyllegrej. Men något hot var det inte frågan om. Och kniv brukar jag aldrig bära på mig.
Påföljden för knivhot är normalt fängelse. Och det var också vad åklagaren yrkade på i sitt slutanförande.
Försvaret ansåg i sin tur att det fanns för många frågetecken i de uppgifter som kommit fram och ville därför att åtalet skulle ogillas.
Tingsrätten avkunnar dom den 21 maj.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons