Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30-åringen riskerar fängelsestraff

ÖRNSKÖLDSVIK. Efter nära två dagars förhandlingar avslutades i går rättegången mot den 30-åring som är misstänkt för grov kvinnofridskränkning.
Blir det fällande dom riskerar han minst sex månaders fängelse. Försvaret anser dock att åtalen i flera fall ska ogillas och att påföljden ska stanna vid kraftiga böter.

Annons

Frivården har föreslagit skyddstillsyn med särkild behandlingsplan. Men åklagaren anser att detta straff inte är tillräckligt. I behandlingsplanen skulle samtal med psykolog ingå under 1-1,5 timme per vecka.

43200 I SKADESTÅND
Den 18 mars avger tingsrätten sin dom då även frågan om skadestånd ska vara avgjord. Den 24-åriga kvinnan har yrkat 43 200 kronor för bland annat kränkning och psykiskt lidande.
Totalt har tolv vittnen hörts. I går berättade bland annat en moster med en nära relation till 24-åringen om de många kontakter hon haft med henne.
Förr var det här en stark tjej med kämpaglöd. Men hon har genomgått en långsam och systematisk nedbrytningsprocess som lett till att hon varit utom sig av rädsla och fullständigt förstörd.
Enligt mostern kände hon vanmakt när hon insåg vad som pågick.
Jag sa till henne att hon måste göra någonting åt det här. Om inte skulle hon förr eller senare hamna på sjukhus. Jag har också lyssnat på ett hundratal telefonmeddelanden där han skriker ord som jag inte ens vill ta i min mun.
24-åringens mamma hördes också i rätten. Även mamman sa sig ha upplevt ett förändrat beteende hos dottern.

KÄNDE SIG ÄCKLIG
Tidigare var hon en glad och öppen tjej. Men succesivt har hon förändrats. Hon har till exempel känt sig äcklig och inte vågat gå på stan för att hon tyckt att folk tittat på henne. Många gånger under de senaste åren har hon också ringt hem och varit förtvivlade. Det här har varit en jobbig tid för oss alla, berättade mamman.
Även andra personer vittnade till 24-åringens fördel. Däribland en granne som blev vittne till hur mannen tog strupgrepp på kvinnan som resulterade i att hon flydde till en närliggande skog.
Men även försvaret hade kallat vittnen. Bland annat 30-åringens tidigare sambo som försäkrade att hon under 2,5 års förhållande aldrig sett några negativa sidor hos honom. Relationen hade varit bra och hon upplevde att de haft kul tillsammans.

ANVÄNDE INTE VÅLD
En annan kvinna vittnade om hur mannen varit helt förtvivlad när 24-åringen gjort slut. Hon tog också kontakt med henne och skulle då ha fått veta att 24-åringen även tidigare haft problem i ett förhållande.
Då sa hon tydligt att 30-åringen inte använde något våld.
I sitt slutanförande menade åklagaren att åtalen var styrkta i samtliga fall.
Det här är en typisk situation då man ska dömas till grov kvinnofridskränkning, ansåg åklagaren. Men fick mothugg från svarandesidan.
Att närstående bekräftar hennes uppgifter är ingen stark bevisning. Inte ens om man hört tio stycken, tyckte advokaten som inte ansåg att paret levt under äktenskapsliknande förhållanden vilket är förutsättningar för att kvinnofridskränkning ska vara aktuellt. Han menade att flera av åtalen skulle ogillas och att påföljden skulle hamna på bötesnivå.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons