Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30-åring åtalad för kvinnomisshandel

ÖRNSKÖLDSVIK. Det nära tre år långa förhållandet var minst sagt stormigt. Det tog slut, började om igen, tog slut och började o… Och så vidare.
I går stod den ena parten, en 30-årig man, inför rätta åtalad för bland annat grov kvinnofridskränkning.
– Jag har upplevt en rädsla som inte går att beskriva. Han har skrämt mig så att jag knappt vågade andas, berättade den 24-åriga kvinnan.

Annons

Det fanns sju huvudpunkter i åtalet som förutom grov kvinnofridskränkning, alternativt misshandel, handlade om olaga hot, hemfridsbrott, ofredande och skadegörelse.

OLIKA UPPFATTNINGAR
Mannen erkände ofredandet och två fall av skadegörelse. Men förnekade resten.
Jag brukar hetta till och gapar och låter. Och i vissa fall har jag garanterat varit ful i munnen. Men det är mitt sätt att uttrycka min besvikelse. Något våld har inte förekommit, försäkrade mannen.

TOG PÅ SIG SKULDEN
Men när det gäller våldet hade kvinnan en helt annan uppfattning. Hennes spontana berättelse avbröts då och då av hennes tysta gråt, innan hon kunde gå vidare. Inför förhöret begärde hon genom målsägandebiträde att mannen skulle lämna rättssalen. För att våga säga sanningen.
Paret träffades redan 1998. Hon blev förälskad och träffarna förekom allt oftare.
Jag hade hört en massa saker om honom. Något som gjorde mig tveksam. Och därför gjorde jag slut i december 1998 eftersom situationen kändes obehaglig.
Förhållandet har sedan dess påbörjats och avslutats många gånger. Varje gång kunde de trots den stormiga tillvaron hitta tillbaka till varandra. Trots hennes misstankar om otrohet och missbruk.
Men jag har förstås mina fel och brister jag också liksom alla människor, förklarade kvinnan.
Åtalspunkterna handlade bland annat om att mannen tagit tag i håret och dragit omkull henne, tagit struptag, slagit henne med knuten näve, kastat en stol genom fönstret i hennes lägenhet och tagit sig in. Och att han kallat henne hora och en massa annat.
Men när han sagt att han älskat mig har jag tagit på mig skulden. Till slut reagerade jag nästan inte för någonting.
Detta trots att hon av rädsla tvingades springa ut i skogen och gömma sig vid ett par tillfällen.

HADE MARDRÖMMAR
Visst var det mycket onödigt tjafs mellan oss. Det finns också en viss sanning i det hon berättat. Men allt är så överdrivet, sa mannen som hade förklaringar till det mesta.
Att han slog sönder hennes fönster, kastade hennes mobiltelefon i väggen så att den och väggen gick sönder och sparkade in en buckla på hennes bildörr erkände han.
Han sa sig också känna igen att han sagt att hon skulle brinna i helvetet.
Kvinnans före detta arbetsgivare var kallad som vittne och kunde berätta hur hon anförtrott sina problem för honom.
Först upplevde jag henne som en stark tjej. Men så småningom var hon bara ledsen, hade mardrömmar om att han jagade henne och hade svårt för att sova. Flera gånger ringde hon mig och grät. Jag har själv hört på mobilsvar vad han kallat henne, berättade kvinnans förre arbetsgivare.
En kvinnlig kompis till 30-åringen berättade i sin tur hur kvinnan utanför en restaurang varit hysterisk och klöst och bitit honom.
Har du haft sex med den åtalade? undrade åklagaren som av allt att döma ville ha svar på hennes trovärdighet som vittne. Och den frågan fick det att hetta till ordentligt i rättssalen.
Det slutade med att rättens ordförande frågade om de haft ett förhållande. Svaret var nej.
I dag fortsätter förhandlingarna i Ångermanlands tingsrätt, som den numera heter.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons