Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 tillbud blandParadisbadets gäster

ÖRNSKÖLDSVIK. Sedan januari i år har cirka 250 tillbud rapporterats på Paradisbadet. Den siffran tycker badvakt Gun Hägglund är mycket liten med tanke på att 450000 personer besöker badet varje år.

Annons

Personalen på badhuset rapporterar in alla tillbud som den uppmärksammar, från små skärsår, där personen behöver omplåstring till större skador.
Det absolut vanligaste är skärsår, därefter djupare sår.
Hitintills i år har 27 olyckor inträffat av allvarligare karaktär, exempelvis skadade framtänder, skallskador och hjärnskakning. Cirka hälften av de skadade har förts till sjukhus.
Om sår exempelvis behöver sys eller badarna skadat sig på annat sätt skickar vi upp dem till sjukhuset för kontroll, säger Gun Hägglund. Vill de inte fara upp får föräldrarna skriva på ett papper att de tar på sig ansvaret.

INGA ALLVARLIGA OLYCKOR
Bad sker på egen risk men händer något och personalen uppsöks är det dess skyldighet att gripa in.
Ingen riktigt allvarligt har hänt, ingen har fått men för livet, säger Gun Hägglund. Sedan Paradisbadet öppnade har ingen heller drunknat.
Förutom småsår och stukningar har även en person fått hjärnskakning och två personer har hamnat under vatten och fått ordentliga kallsupar och/eller kräkningar, det kallas sekundär drunkning. Fyra personer har fått någon typ av skallskada och en axel har gått ur led.
De flesta olyckor beror på att barn springer och halkar omkull. Av hygieniska skäl är golvet är av sten, trillar man känns det ofta ordentligt.
Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen inte springer, säger Gun Hägglund.
För sjuårige Henrik Lindblom fick besöket badhuset i mars ett tråkigt slut. För första gången skulle han få åka den stora vattenrutschkanan själv. Nedanför väntar mamma och pappa för att ta emot honom. Då kommer en pojke springande nerför trappstegen och säger att en pojke skadat sig.

DJUPT SÅR
Jag förstod direkt att det var Henrik som gjort sig illa, säger Niklas Lindblom. Jag sprang uppför trapporna och längst upp satt han och storgrinade. Han hade snubblat på ett av de sista stegen och skurit sig ordentligt på trappkanten, den är väldigt vass.
Såret var fyra centimeter långt och riktigt djupt. Badbesöket avslutades på akuten och såret syddes igen med fem stygn.
I början av veckan besökte familjen återigen Paradisbadet. Då inträffade en liknande olycka, den här gången var inte familjen Lindblom inblandad.
Det här verkar hända ofta, säger Niklas Lindblom. Vi talade med personalen som sa att det var andra gången på en vecka som en sådan olycka skett. Hon berättade även om en person från Umeå som kört in knät i kanten. Så på några månader har det alltså hänt fyra gånger.
Något måste de ansvariga kunna göra. Kanske skulle räcka med att sätta ett skydd på kanten, säger Eva-Karin Lindblom, Henriks mamma.
Trappan som leder upp till den stora rutschkanan är relativt nybyggd. För två år sedan ersatte den trappan av betong.
Sedan dess har färre olyckor inträffat.
Nog ska den här trappan vara godkänd, säger Gun Hägglund. Den är inte hal men kanten är skarp. Går man, händer inget. Hör föräldrar att det har hänt två gånger tycker de att det är mycket. Jag tycker själv att det händer lite med tanke på hur mycket folk som är här.
'


BADHUSCHEFEN VILLE INTE LÄMNA UT UPPGIFTERNA

ÖRNSKÖLDSVIK. Badhuschefen Göran Sundeby nekade ÖA att titta i pärmen där alla tillbud bevaras och åberopade sekretesslagen.
Vi får inte lämna ut personuppgifter, säger han.
Efter diverse påtryckningar fick vi slutligen tillgång till materialet.
Enligt Sundeby innehåller pärmen personuppgifter som personnummer och för och efternamn.
Det är vår uppgift att skydda privatpersoner, därför är vissa uppgifter sekretessbelagda, säger Göran Sundeby.
Sveriges rikes lag, 1986:345 paragraf 9 säger så här: Sekretess gäller endast, om det kan antas att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men om uppgiften röjs. I vissa känsliga fall kan alltså personuppgifter beläggas med sekretess, men inte i alla.
Spontant borde det inte vara ett problem att lämna ut uppgifterna, säger kommunjuristen Åke Sundström. Det borde knappast vara sekretess på personuppgifterna. Jag undrar om han tänkt över det här.
Efter ett samtal med Sundeby säger Åke Sundström så här:
Rätt upp och ner är det svårt att komma fram till en säker slutsats, först måste jag gå igenom materialet.
Sundeby menar att han följer lagen till punkt och pricka.
Vi har kollat upp hur det här ska följas. Du behöver inte informera mig om offentlighetsprincipen, säger Göran Sundeby.
Om materialet innehåller både offentligt och sekretessbelagt material, ska de sekretessbelagda delarna strykas över.
Det skulle vara en veckas jobb att stryka över dem. Om ni ska ta del av uppgifterna ska antingen jag eller en ställföreträdande sitta med. På måndag kan jag hjälpa er, säger han.
Hans Stenmark är chef över kultur- och fritidsförvaltningen ochdärmed chef över Sundeby. Han har en annan åsikt än kollegan.
Jag tycker att vi ska lämna ut uppgifterna, säger han. Det här är vansinnigt, för det händer inte många tillbud. Varför göra en höna av en fjäder?
En halvtimme efter samtalet med Stenmark ringer Sundeby upp igen. Nu är det fritt fram att titta i pärmen. Det visar sig då att inte ett enda personnummer finns med, inte heller många av de som skadats är titulerade med för-och efternamn.
Efter denna handläggning söker ÖA återigen Göran Sundeby för en kommentar.
Varför kunde ni inte lämna ut pärmen direkt. Den innehåller ju inga personuppgifter som omfattas av sekretesslagen?
När jag gick igenom de här frågeställningarna för ett par år sedan fick jag rådet av en jurist på kommunen att inte lämna ut pärmen. Istället skulle någon ur badhuspersonalen sitta med och gå igenom uppgifterna, säger Göran Sundeby.
Din överordnade Hans Stenmark gör uppenbarkligen en annan bedömning?
Ja, jag får ju böja mig för det. Men enligt de uppgifter jag fick från badets personal, så innehöll pärmen personuppgifter som rörde sjukvård och därför omfattas av sekretesslagen.
Kommer ni lämna ut pärmen i fortsättningen?
Ja, om vi kommer fram till att det är så vi ska hantera uppgifterna.
Är du besviken på Hans Stenmarks agerande?
Det är en fråga som jag inte vill säga något om. Det är en sak mellan honom och mig.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons