Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åringen döms till drygt ett års fängelse

ÖRNSKÖLDSVIK. Den 23-åring som stod åtalad för grov kvinnofridskränkning i slutet av juni dömdes i går till fängelse i ett år och två månader.
Han dömdes också till att betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Annons

Den 23-åriga mannen och kvinnan har varit ett par till och från i sedan några år tillbaka. De har också en dotter tillsammans.
1999 dömdes 23-åringen för misshandel och olaga hot mot kvinnan och i januari i fjol dömdes han för grov kvinnofridskränkning. Mannen har dock hittills klarat sig från fängelse.
Från april i år bodde paret tillsammans i perioder. Under den tiden slog och sparkade mannen sin sambo flera gånger i veckan. Han hotade även henne och dottern till livet flera gånger.

KVINNAN KÄNNER HATKÄRLEK
Misshandeln och hoten fick sin kulmen den 5 juni i år då 23-åringen bankade på lägenhetsdörren med en hammare. Han hade då krossat rutorna på sin bil i vredesmod. Själv säger han att bilen slogs sönder för att en högre skrotningsersättning skulle betalas ut.
När han kom in till kvinnan och den lilla dottern sa han enligt henne bland annat Ni ska dö. Innan han gick ut igen tryckte han hennes huvud mot soffan.
Att kvinnan har låtit honom bo med henne och dottern, förklarar hon genom att säga att hon känner någon slags hatkärlek till mannen. Hon har under hela tiden velat hjälpa mannen, eftersom hon har insett att han inte mår bra och att han behöver hjälp.
23-åringen, som har missbruksproblem, döms av tingsrätten för flera olika misshandels- och hotfall mot kvinnan. Han erkänner det mesta, men säger bland annat att hennes del i att det uppstått bråk ska inte förringas.
Tingsrätten skriver dock i domen att gärningarna har utgjort ett led i en upprepad kränkning ägnade att allvarligt skada kvinnans självkänsla. Sedan påpekar de att kvinnan, trots att hon är medveten om mannens känsloliv och vad han tidigare gjort henne, låtit honom bo hos henne. Därför sänker de skadeståndet från kvinnans yrkade 30 000 till 10 000 kronor.
Domen består av totalt 30 åtalspunkter. Det handlar bland annat om snatteri, narkotikabrott, skadegörelse, bilstölder och olovlig körning.
Men också om våld och hot mot tjänsteman. Den 5 juni i år då mannen i fråga slog sönder rutorna på sin bil kallades polis till platsen.
Poliserna fick till slut ner honom på marken medan han hela tiden sparkade och uttalade dödshot.

LIDER AV PSYKISK STÖRNING
De gärningarna och den grova kvinnofridskränkningen anses av rätten som de svåraste brotten och det är också de som ligger till grund för fängelsestraffet.
Frivården har uttalat sig om mannens tillstånd och nämner där ett intensivt amfetaminmissbruk samt att han lider av en psykisk störning.
Eftersom tidigare vårdinsatser misslyckats och mannen inte har någon motivation att bli behandlad för sitt missbruk bedömer rätten att fängelsestraff är det enda riktiga.
Om 23-åringen inte hade fått diagnosen psykisk störning, hade fängelsestraffet uppmätts till ett och ett halvt år. Sara Grundberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons