Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-årig kvinna fick fyra års fängelse

ÖRNSKÖLDSVIK. Den 20-åriga kvinna som fungerat som en av huvudpersonerna i den så kallade heroinhärvan dömdes i går till fyra års fängelse. Kvinnans skuld bedöms som jämbördig med den 24-årige sambons som tidigare dömdes till sex års fängelse. Tingsrätten anser inte att det är påkallat att hon behöver vård inom sjukvårdsinrättning.

Annons

Minimistraffet för grovt narkotikabrott är 2 år. Men den brottslighet som 20-åringen gjort sig skyldig till har enligt rätten ett straffvärde på 6 år. Alltså samma straff som hennes sambo tidigare dömts till.
Det har handlat om en omfattande hantering av narkotika och en driven försäljning i vinstsyfte. Men man tar dock hänsyn till hennes ringa ålder och reducerar därför fängelsestraffet till fyra år.
Tingsrätten finner att den unga kvinnan tillsammans och i samråd med andra uppsåtligen och olovligen under februari - 22 augusti för eget bruk men huvudsakligen i överlåtelsesyfte förvärvat åtminstone 260 gram heroin och av detta sålt minst 195 gram till andra missbrukare.

OMFATTANDE BEVISNING
Bevisningen anses vara omfattande. Inte minst den berättelse som den 19-åring som också varit en av huvudpersonerna lämnat.
Kvinnan genomgick, innan förhandlingarna avslutades, en stor rättspsykiatrisk undersökning som skulle ge besked om hon var i behov av vård eller skulle kunna dömas till fängelse.
Exepertis har i denna gjort den bedömningen att hon lider av allvarlig psykisk störning men att hon inte har begått de åtalade brotten under påverkan av störningen.
Domstolen anser visserligen att den grundläggande förutsättningen för vård finns men att det i expertutlåtandet saknas belägg för att denna måste tillgodoses inom sluten psykisk vård.

BÖRJAR MED PSYKVÅRD
Däremot tar man hänsyn till önskemål om att straffperioden ska påbörjas inom den rättspsykiatriska vården eftersom det inte anses lämpligt att hon i sitt nuvarande tillstånd bör vara frihetsberövad inom kriminalvården.
Den 24-årige sambon har överklagat tingsrättens dom till hovrätten. Om kvinnan också väljer att överklaga återstår att se. Men det är långt i från säkert. Dessutom har det par från Sundsvall, som också varit inblandat, överklagat. Båda dömdes till ett år och fyra månaders fängelse. Ett straff som möjligen kunde ha sett lite annorlunda ut om den sociala utredningen varit färdig innan dom avkunnades. Paret har ett barn som ännu inte fyllt ett år.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons