Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

190 ton stål och betong i rörelse när bron rasade

KÄRRSJÖ. När bron över Gideälven rasade i går befann sig Bosse Eriksson inuti brobalken med 190 ton finskt stål och betong över sig.
– Jag kände hur betongen gled loss från brobanan och hörde dånet. Då trodde jag att min sista stund var kommen, säger han och tittar mot broresterna.

Annons


I går kväll befann sig Bosse Eriksson på sin arbetsplats vid brobygget i Kärrsjö, under vad som verkade bli en helt vanlig arbetsdag.
Men vid sjutiden på kvällen tog allt plötsligt en helt annan vändning.
Tillsammans med sin arbetskamrat Mats Gallin spolade han rent i balkgångarna, för att hålla väggarna fria från nerrinnande betong från beläggningsarbetet på vägbanan, ett par meter ovanför honom. Men plötsligt brakade det till och Bosse och Mats förlorade fotfästet.
Instängda i en två meter hög stålkorridor, flera meter ovanför Gideälvens vatten, med 190 ton bro ovanför sig, kände de hur bron började rasa och vrida sig ner mot vattnet.
Till slut stod jag på väggen, som plötsligt blivit golv, säger Bosse Eriksson.
Det var riktigt otäckt, säger han och tittar mot de förvridna resterna av brobygget.

PLÅTEN REVS SÖNDER
Nu släpar det som med betong och asfaltbeläggning skulle ha blivit vägbanan i det mörka vattnet.
Jag kände hur alltihop började braka, och hörde det jättelika dånet när betongen for. Sen smällde plåten till och revs sönder så att dagsljuset kom in, berättar Bosse.
Då trodde jag att nu är det färdigt, det är alltså så här det slutar.
Om balkgången rasat ner i det fem meter djupa älvvattnet hade det med största sannolikhet varit slutet för både honom och Mats Gallin, tror Bosse.
Om gången hade vattenfyllts hade vi inte haft en chans att ta oss ut genom hålet.
Men nu gick det lyckligtvis inte så illa. Lådbalkarna hängde kvar, om än kraftigt förvridna, och Bosse Eriksson och Mats Gallin lyckades ta sig genom hålen i mellanväggarna, och ut genom inspektionsluckan utan skador.
Det tog ett tag för oss att komma ut, så du kan tänka dig att de var glada att se oss komma upp oskadda ur serviceluckan, säger Bosse.
Men för dem som arbetade med gjutningen uppe på bron var det bara att hoppa i vattnet när brobanan började glida. Både arbetare och byggutrustning åkte ner i vattnet.

SEX MAN I VATTNET
Vi hade nästan bara gjutit ett par meter av brobeläggningen när det hände, berättar Kennet Edman, som stod på brofästet och såg sina arbetskamrater hoppa från den rasande bron.
Det var en otäck syn. Man hann undra om de skulle klara sig, säger han och tittar ut mot bron, där armeringsjärnet sticker ut som skelettdelar ner mot vattenytan.
Av de sex brobyggare som hamnade i vattnet, klarade sig fem helt utan skador, bortsett från en del skavsår och blåmärken.
Den sjätte lämnade sjukhuset under torsdagen, och kom undan med ett vridet knä. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons