Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15-åringen firas

Den röda vespan, mopeden, är hennes dröm. Festen är föräldrarnas överraskning på födelsedagen. Kompisarna är där, förväntansfulla men ovant blyga. Visst, de är på fest, på disco, men Nicole som fyller år, vet inte om det. Inte än. Hennes femtonårsdag är på väg mot en överraskningarnas kväll.

Annons

I Chile hålls traditionsenligt en stor fest när familjens döttrar fyller femton år. Sandra och Alex Galvez har förberett firandet av dotterns födelsedag genom att i hemlighet bjuda in ett femtiotal av hennes kompisar, hyra en lokal och anlita två av Örnsköldsviks discjockeys.
Deras vänner hjälper till, kvinnorna i köket medan männen fixar lite runtomkring, ordnar tekniken till musiken och tänder marschaller.
Även i Chile har det sedvanliga firandet ändrat karaktär, från en bal med tonårsflickan iklädd en pastellfärgad klänning, till ett mindre formellt firande där flickans vänner kommer med idéer till festens utformning.
Det är inte så mycket det här med presenter, det är mera festen som är viktig. I Chile är det en väldigt viktig fest, den visar att man börjar bli vuxen, berättar Sandra Galvez, medan förberedelserna för överraskningspartyt pågår.
Det återstår en halvtimme innan födelsedagsbarnet förväntas anlända, överraskas och glädjas åt uppståndelsen.
Flera av hennes vänner är redan här och småpratar med varandra, hos de spansktalande kvinnorna som pysslat med tacobuffén i köket stiger spänningen och de börjar snegla ut genom fönstret. Det här är en sed de alla känner igen från sin barndom.
Vi gjorde det väldigt traditionellt i min familj. Jag gick i en katolsk skola, först vara det mässa på skolan och sedan var vi i en festlokal på kvällen. Jag hade en rosa långklänning och den första dans jag dansade var med min pappa.
Efter den dansen skulle alla killarna dansa med tjejerna. Det förväntade man sig, och det gjorde de, säger Cecilia Rivera.
Det är stort, säger Nicoles pappa Alex Galvez, och minns hur liten dottern var när hon tio månader gammal kom till Sverige i sällskap med sin mamma. Då hade han själv varit här ett tag, för att se om Sverige var ett land som familjen kunde bosätta sig i.
Det dröjer inte länge till innan hon fyller tjugo. Kanske vill hon också, när hon fyller arton, plugga någon annanstans, funderar han medan han förbereder sig för att åka och hämta sin dotter som ovetandes om vad som pågår på Backtstage sitter på ett kafé i stan med två av sina bästa kompisar.
Ett par minuters väntan återstår, innan Nicole, följd av sin pappa, stiger in i lokalen. Sandra Galvez hinner dela ut konfettismällare till dotterns kompisar som klivit närmare dörröppningen.
Alla är förväntansfullt tysta, sedan öppnas dörren och så står hon bara där. Kompisen, dottern och femtonåringen Nicole Galvez. Perplex, glad, lycklig och med en känslostorm inombords som bara kan mäta sig med den som slår emot henne när kompisarna och föräldrarnas vänner sjunger Happy birthday to you, och överöser henne med gratulationer och konfetti.
Knappt har Nicole hunnit vänja sig vid tanken på var hon befinner sig, än mindre känt igen alla leende ansikten omkring sig, innan nästa överraskning tar andan ur henne.
Hennes pappa ledsagar henne genom hopen av församlade festdeltagare, fram till en röd liten pärla. En vespa, med ett porträtt av Nicole fasttejpat i fronten, som ett gratulationskort.
Hon ville verkligen ha en sån där vespa. Men hon trodde inte vi skulle ha råd, säger Nicoles mamma.
En nästintill överflödig kommentar för den som följer hennes dotters ansiktsuttryck när det går upp för henne att detta läckra, rappa lilla motorfordon faktiskt är hennes.
Nej, det här kunde jag aldrig tro. Aldrig någonting sånt här, säger Nicole lite senare när hon har hunnit hämta sig lite, hälsat på kompisarna, provat vespan och fått lite mat i magen.
Mamma och pappa visste att jag ville ha vespan, men jag trodde inte att jag skulle få den. Den är dyr, och det är ju vinter ute nu, men det här är min högsta önskan. Jag är verkligen jätteglad.
Festen, föräldrarnas och vännernas stora överraskning, har många timmar kvar att ge.
Kramarna är många, men lär bli flera, och dansgolvets bara ytor kommer så småningom att täppas till.
För de två av Nicoles kompisar, Tomas Norén och Andrea Rivera, som tillbringat eftermiddagen och början av kvällen på ett kafé, tillsammans med Nicole, börjar festen nu, och de slipper hemlighålla fler saker för henne. Åtminstone i kväll.


BODIL RESARE

Mer läsning

Annons