Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 kronor per dag till flyktingarna

/
  • Lena Finne Jansson, ansvarig för kommunens asylprojekt, och Gunnar Holmberg, kultur och fritid, har en utvärdering att se fram emot under våren.

På några månader kom 200 flyktingar till Örnsköldsvik.
Tack vare ett antal fastighetsägare och Migrationsverket.
Örnsköldsviks kommun är däremot en liten aktör i sammanhanget.

Annons

– Hur konstigt det är kan låta så har vi inte så mycket att säga till om, säger Lena Finne Jansson, ansvarig för Örnsköldsviks kommuns asylprojekt.

Kommunens ekonomiska deltagande i flyktingmottagandet är 1 miljon kronor. Utslaget på 200 personer blir det knappt 14 kronor per dag, per flykting.

Inte några pengar som flyktingarna kan lägga undan av, men faktum är att insatsen gör mycket gott där den landar.

– Jag är stolt över hur politikerna har resonerat i den här frågan, säger Lena Finne Jansson.

– Kommunen är mycket mån om de flyktingar som kommit och de som är på väg hit. Och Migrationsverket tycker också att vi gör ett bra jobb.

Finne Jansson berättar att politiken hade fyra nivåer att ta ställning till när det gällde mottagandet av flyktingar.

– Att säga nej – lägga sig på nivå noll – var inte aktuellt. Nivå ett hade inneburit att vi sagt ja till flyktingarna, men att vi inte hade några kommunala medel att skjuta till. Vi lade oss på nivå två, vilket innebär att vi skjuter till en miljon av kommunala medel.

Vad används pengarna till?

– Vi har ett antal kommunikatörer som arbetar på de olika orterna, vi har sett till att det finns samlingslokaler och att det finns tillgång till datorer med internetuppkopplingar.

När Migrationsverket fick kännedom om att det fanns gott om tomma lägenheter i Örnsköldsvikområdet var bollen i rullning.

– Migrationsverket hade önskemål om stora placeringar på några orter eftersom ett antal fastighetsägare hade rapporterat om att det fanns god tillgång på boende.

Så Lena Finne Jansson fick i december 2012 i uppgift att se över frågan för kommunens räkning. Aktuella orter var Mellansel, Björna, Trehörningsjö och Långviksmon.

– Det var många förutsättningar som skulle redas ut. Vi har bland annat tittat på tillgång till affärer, hälsocentraler och skolor.

När det gäller skolor, berättar Lena Finne Jansson, att hon garderade sig för att bygga ut. Örnsköldsviks kommun hade önskat ett relativt stort antal barn av dem som skulle komma, främst till Mellansel.

– Vi ville ha ungefär 30 procent barn, men det var inte ens nära att det kom så många. Däremot kom det många män i 30-årsåldern.

– Den utredning som gjorts är bred. Vi har vänt oss till de boende på de här orterna, till polisen och till landstinget för att få svar på en mängd frågor. Miljonen ska räcka från september förra året till augusti – och under våren kommer det att göras en utvärdering.

Vad ska den utvärderingen leda till?

– Den ska visa om vi arbetat på rätt sätt under den här korta tiden som gått. Man ska komma ihåg att vi inte fick den bästa starten när flyktingarna blev försenade flera gånger, och sedan kom inte den grupp vi hade förväntat oss.

Hur är er känsla hittills?

– Att det hänt mycket – och att vi har hanterat det mesta på ett bra sätt. Det har varit en del incidenter, och där det har behövts har polisen agerat skickligt.

– De flesta som kommit är välutbildade och förstår hur man ska sköta sig. Vi har hört av civilsamhället att det fungerat väldigt bra.

– Det är viktigt att komma ihåg att de som kommer ska skyddas – av Migrationsverket. Kommunen har en helt annan roll. Våra mötesplatser ska vara lika mycket för de redan boende på orterna. De pågående projekten ska fungera även när vi tar emot flyktingar.

Mer läsning

Annons