Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

139 blåsår med Harmonikåren i Husum

Året är 1932. Det är Valborgsmässoafton och Husums Harmonikår ger konsert uppe på berget.
I blåssektionen sitter Hjalmar Bodin. Där sitter han kvar. I juni året därpå, 1933, sätter sig Sven Nordström i samma blåssektion. Han sitter också kvar.
Hjalmar, i dag 84. Sven, i dag 81.

Annons

I tillsammans 139 år (!) har Hjalmar hållit takten med sin bastuba och Sven lockat vackra toner ur sin klarinett och sin saxofon.
De båda pigga gubbarna har varit och ä-r fortfarande Husums Harmonikår.
Faktum är att Hjalmar var med när harmonikåren bildades 1931.
Så att sitta ned vid hans köksbord på Kolbacksvägen i Husum, dricka kaffe, höra dem berätta om sina långa musikerliv, och titta i Svens tjocka klippböcker är en upplevelse.
Tänk vad mycket man fått vara med om, för att man är intresserad av musik och kan spela, säger Sven, och visar i tidningsklippen på alla de resor harmonikåren gjort, alla de evenemang den spelat vid och allt roligt musikanterna haft under sju decennier.
De säger det inte, men det verkar så på dem, Hjalmar och Sven, att resan till Stockholm 1939 är det allra roligaste minnet. En resa som företogs med båt.
Vi gav en konsert i Hamnparken i Örnsköldsvik och sedan gick vi direkt därifrån ombord på båten. Resan tog ett dygn, vill jag minnas.
Det var hembygdsdagar på Skansen och vi spelade där under en hel veckas tid, berättar Sven och pekar på ett klipp ur en av Stockholmstidningarna.

SPELAR RENT
Och det är inte utan stolthet han berättar att dirigenten för Radiosymfonikerna, efter en lunch på Solliden, skickade en lapp till Husumborna där han berömde dem för att de spelade så rent.
Sven har också programmet kvar från de där dagarna på Skansen och där läser vi att på repertoaren stod bland annat Uvertyr till Lätta Kavalleriet, valsen Wiener Praterlaben och Fantasi ur operan Carmen.
45 år senare, 1984, var Husums Harmonikår tillbaka på Skansen, också i samband med hembygdsdagar.
Med en helt annan repertoar, förstås.
En repertoar som ständigt moderniseras. Det är mer storbandsjazz och Abba-arrangemang i dag än 30-talets uvertyrer och wienervalser.
Och det är ingenting veteranduon klagar över. Inte mycket i alla fall.
Det är tidens krav helt enkelt, säger Hjalmar.
Det är alltid roligt att lära sig något nytt, säger Sven. Vi spelar vad som helst, även om man ibland vill ta fram något gammalt, något som går av sig självt.
Det enda de klagar över är att de så sällan får spela marscher.
Det har nästan blivit fult att spela marsch i dag. Men äldre säger ibland till att de vill höra en, och det är roligt, säger Sven.
Nu kan ju harmonikår verka lite...högtravande kanske. Men det har gungat duktigt om det här gänget genom åren, och gör det i allra högsta grad fortfarande! Många är också de gånger det spelat upp till dans, i Husum, kommunen och annorstädes.
Från början fick vi åtta kronor för tre timmars dans på Folkets Park, några kronor extra om vi spelade gammeldans innan.
Det vi tjänade sparade vi oftast för att köpa nya instrument, minns Sven
och berättar att han köpte sin första altsaxofon 1936 för 470 kronor.
Nu har jag nyligen köpt en ny altsax för 30 000, skrattar Sven och konstaterar att kronans värde har förändrats en del sedan förkrigstiden.

HÅLLER PÅ LÄNGE ÄN
Av Svens inköp av ny sax kan man också dra slutsatsen att han inte har några planer på att dra sig tillbaka.
Man håller väl på tills man dör, säger han.
Fast så många år har man väl inte kvar, inflikar Hjalmar.
Väldigt många år hoppas i alla fall kamraterna i harmonikåren, där medelåldern på de i dag blott 13 medlemmarna (under storhetstiden var de runt 25) är tämligen hög, även om där faktiskt finns två tvärflöjtister och en elbasist i de lägre tonåren.
Återväxten är inte vad den borde vara och på sikt är det risk att Husum förlorar den institution Harmonikår`n varit sedan tidigt 30-tal.
Vi tar en dag i sänder och försöker hålla ihop så länge det går, säger Sven.
Inom överskådlig framtid kommer de i alla fall att spela upp i Husum, Hjalmar, Sven och de andra när de alltid spelat upp: på Valborgsmässoafton, på första maj, på Mors Dag, på Husumdagen och allt vad det är.
Och till hösten (ett år för sent, Husumgården är under ombyggnad) blir det 70-årsjubileum och Husums Harmonikår ger konsert.
Med Hjalmar Bodin och Sven Nordström i blåssektionen.

ULF HÄGGQVIST

Mer läsning

Annons