Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 jobb ska bort

HUSUM. De närmaste åren kommer minst ett hundratal tjänster att försvinna vid M-reals fabrik i Husum. Personalen har informerats om de planerade sparåtgärderna under den senaste tiden.
– Det här är inte dramatiskt på något sätt utan handlar om att vi satt upp ett långsiktigt mål, säger platschefen Peter Kinell.

Annons

Redan i samband med delårsrapporten stod det klart att M-real förberedde sparåtgärder i såväl Sverige som Tyskland. Rapporten visade bland annat att koncernen vid halvårsskiftet hade en skuld motsvarande nära 29 miljoner kronor.

MINSKAD KONKURRENSKRAFT
Förklaringen var att efterfrågan på flertalet av företagets huvudprodukter minskat kraftigt under de första halvåret. Då fanns heller inget större hopp om en förändring av marknadsläget vilket innebär att det här årets resultat kommer att bli avgjort sämre än för 2000.
Att vår konkurrenskraft minskat är också den underliggande anledningen till att vi tvingas vidta vissa förändringar. På samma sätt som vi tidigare gjort. Och det betyder att vi år 2004 ska ha minskat personalen från knappt 1 300 till 1 200 anställda, säger Peter Kinell.
Redan tidigare har 300 jobb försvunnit från gamla Modo Paper.
Inom vilka avdelningar nedskärningarna ska göras är inte klart. Tidigare indikationer har pekat mot den administrativa sidan eftersom produktionen redan var hårt bantad.
Än är det inte klart var personalminskningen ska ske. Varje avdelning får utreda den här frågan för att hitta lösningar.

MÅLSÄTTNING BLI BÄST
I praktiken kommer nedskärningen till en viss del att kunna lösas utan uppsägningar.
Dels har vi en naturlig avgång, dessutom är det normalt att folk slutar. Det kommer förmodligen också att bli aktuellt med vissa förtidspensioneringar.
Så sent som i augusti berättade Peter Kinell i ÖA om att det inte fanns några beslut om nedskärningar vid Husum-fabriken. Men i dag finns beslutet som kommer att drabba ett förhållandevis stort antal personer vid fabriken.
Det var länge sedan hela fabriken fick information om detta. Sedan har det tagit lite tid innan det spridits på de olika avdelningarna.
Eftersom målet är långsiktigt kan nu personalen vara med i hela processen. Därmed får de också ett ansvar för att fabriken utvecklas. Visionen måste vara att vi ska bli M-reals fabrik nummer ett. För målbilder måste man ha.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons