Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik Sveriges jazzigaste stad

ÖRNSKÖLDSVIK. Det är ingen hejd på framgångarna för Örnsköldsvik.
Nu har Svenska Jazzriksförbundet utsett Örnsköldsviks till Årets Jazzkommun 2006.
– Helt fantastiskt. Det visar att man inte behöver vara störst eller starkast för att vinna, säger Pelle Elfving, lycklig ordförande i Perdido Jazz & Blues Club.

Annons

Utmärkelsen Årets jazzkommun delas i år ut för tionde gången. Det blir två prisutdelningar, en vid någon av de jazzkonserter som planeras under 2006, och ytterligare en i samband med jazzriksdagen i Varberg i maj nästa år (som bekant hölls årets riksdag i Örnsköldsvik).
Av de fem kandidater som anmälts fann vi att det svänger mest om Örnsköldsvik inte minst för den markanta uppryckning som skett de senaste åren, säger Kjell-Åke Svensson jazzkonsult vid Svenska jazzriksförbundet som delar ut utmärkelsen. Svenska jazzriksförbundet omfattar ett hundratal jazzklubbar runt om i landet.

ÄRA OCH DIPLOM
Priset består, förutom den ovanskliga äran, i ett diplom såväl till Örnsköldsviks kommun som till Perdido Jazz & Blues Club. En klubb som har 170 medlemmar och som 2004 firade sitt 40-årsjubileum och som numera förlagt alla sina arrangemang till Brux. I motiveringen framhålls även samarbetet med Mellansels Folkhögskola, Kulturskolecentrum och Nolaskolans esteter samt konserterna på Sliperiet som visar att Perdido inte glömmer ungdomen i sitt ideella arbete.
Vi har ett brett och varierat program och försöker tillgodose de flesta smakriktningar, säger Pelle Elfving som också vill ge Brux en stor andel i framgången.
Tveklöst har stödet och engagemanget där betytt mycket.
Hur priset ska firas har man ännu inte hunnit ta ställning till.

MINIFESTIVAL TÄNKBAR
Det hela är så nytt. Men kanske kan vi ordna någon form av minifestival hösten 2006.
Glittrande glad över utmärkelsen är Elvy Söderström (s) Örnsköldsviks kommunalråd.
Jättekul. Jag har gett Pelle Elfving en stor kram och föreningen Perdido är väl värd denna utmärkelse. Bengt Lindgren bör också ha en kram för sina mångåriga insatser.
Jag är också väldigt stolt över motiveringen som visar på det breda samarbetet i kommunen.
Jag kommer nu att ta kontakt med Mellansels folkhögskola och be dem hjälpa oss göra några riktigt fina swinglåtar som vi kan uruppföra vid Botniabanans premiärtur.
Det svänger verkligen om Örnsköldsvik. Och jag lovar, det kommer mera, säger Elvy Söderström utan att närmare precisera.


PEHR-AXEL SUNDBOM

Annons