Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik sämst i klassen

/

Skolledningen i Örnsköldsvik anser att undersökningen viktig.

Frågan är hur skolan resonerar.

För lusten att svara är på bottennivå.

Annons

Undersökningen kallas för Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken, och det är en enkät som togs fram 2003. Enkäten berör de ungdomspolitiska frågorna skola, fritid, inflytande, hälsa, trygghet, framtid och arbete.

Det är frivilligt för landets kommuner att genomföra enkäten. Hittills är det över 190 av dem som besvarat frågorna i enkäten, och den anses överlag vara en bra indikator på hur unga lever sina liv och hur det är att vara ung i respektive kommun i Sverige.

Örnsköldsviks kommunstyrelse har beslutat att enkäten ska genomföras vart tredje år i årskurs åtta i grundskolan och i gymnasietvåan; de som får frågorna i åttan får också vara med en andra gång när de går andra årskursen i gymnasiet.

Den senast analyserade enkäten genomfördes 2012.
För Örnsköldsvik är det ingen munter läsning. Svaren i sig är inte nedslående, men svarsfrekvensen är det.

I jämförelse med Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors och Sollefteå är Örnsköldsvik sämst i klassen. Överlägset.

– Jag kan inte svara på varför just Örnsköldsvik är sist i den tabellen, säger kommens demokratisamordnare Camilla Larsson.

Hon fortsätter:

– Jag är medveten om att lärarna har mycket att göra, men de har också ett uppdrag där det här ska in. Jag har lagt ned tid på det här för att försöka förklara att det är viktigt att så många som möjligt besvarar enkäten. Synd om den blir utkonkurrerad.

– Jag hoppas att det blir bättre.

Det har varit bättre. När enkäten gjordes 2009 var svarsfrekvensen i Örnsköldsvik 86 procent i årskurs åtta och 79 procent i gymnasietvåan. Tappet i åtta, mellan 2009 och 2012, blev åtta procentenheter – medan det var 20 procent i tvåan i gymnasiet.
Det är siffror som inte tilltalar Astrid Täfvander, chef på bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik.

– Jag har inget bra svar på varför vi ligger så lågt och varför vi tappade så mycket från 2009 till 2012, säger Täfvander.

– Att vi tappade 20 procentenheter på gymnasiet tycker jag är allvarligt.
Vad ska ni göra åt det?

– Ja, vi har ju sagt att vi ska fortsätta med enkäten – och eftersom resultaten följs upp så är det viktigt att så många som möjligt fyller i den. Helt klart måste vi förbättra oss.
Varför är det viktigt att många svarar på frågorna?

– För att vi ska få ett så bra underlag som möjligt i det arbete som väntar när enkäten är analyserad. Jag vet inte hur det såg ut när den gjordes 2012; om det var mycket annat som konkurrerade om tid just då.

Hur ska du få upp svarsfrekvensen till 2015?
– Det är klart att vi inte ska vara sämst nästa gång. Jag tycker det är starkt av Härnösand att komma upp i 97 procent för åttorna. Nästa gång ska vi vara högt uppe. Det är viktigt att vi klargör varför enkäten ska fyllas i; att vi har nytta av svaren.

Mer läsning

Annons