Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnsköldsvik: Kommunen med storhetsvansinne som glatt dränerar landsbygden och eldar pengar

Det här är några tankar ifrån direkt närtid som för tillfället irriterar mig lite extra mycket:

• Mogårn – den där renoveringen som skulle bli så dyr att det var olönsamt – hur räknade man då? Ett nybygge är inte direkt gratis, dessutom på mark som troligtvis är värd betydligt mer pengar. Vad händer med gamla byggnaden? Ska befintlig personal glatt pendla ytterligare några mil? Jag har hört argumentet om att det är svårt att få tag på arbetskraft på landsbygden, men såvitt jag vet så har vi samma problem överallt, fast nu med ännu högre lokal konkurrens.

• Apropå pendlare – hastighetsgränserna har blivit sänkta, rejält. Det här börjar bli löjligt. Om man bor på landsbygden och har en bit att pendla så blir man kanske inte på världens bästa humör när det tar fem till tio minuter extra per riktning, per dag, bara för att ta sig fram och tillbaka till jobbet. De enkäter som gjordes inför översynen av hastighetssänkningarna var väldigt tydliga: majoriteten var negativt inställda till sänkningar, endast liten minoritet var positiva.

• Självklart ska kommunen glatt betala de merkostnader som bland annat den upphandlade busstrafiken fått på grund av sänkta hastighetsgränser: någonstans måste kommunen börja lära sig att det finns konsekvenser av dåliga beslut. Det finns ingen annan som betalar.

Läs också: Vinterkaos längs vägarna – åkeriföretagen kritiska till billiga upphandlingar: "Kan inte bli annat än katastrof"

Det spelar ingen roll hur hög trafiksäkerhet man har om ingen bor i kommunen.

• Politikerförakt är inget konstigt: som politiker har man fått folkets förtroende att driva frågor som folket är intresserade av – om man då börjar driva en egen agenda så är man ute på tunn is, det är faktiskt inte konstigare än så. Om man från kommunens håll upplever att man har folket emot sig så är det troligtvis folket som har rätt – det är inte folket som ska uppfostras, det är kommunen. (Apropå en del uttalanden ifrån både politiker och tjänstemän i frågorna ovanför).

Vi medborgare har rösträtt och det står oss fritt att rösta på andra partier och kandidater, samt uttrycka vårt missnöje med de dåliga beslut som kommunen har tagit.

Jag har bara bott i tre kommuner i mitt liv – men Örnsköldsvik är helt klart i topp när det gäller att utarma landsbygden, bränna pengar och ha storhetsvansinne – tre saker som inte ligger i mitt intresse som invånare, tillika skattebetalare och finansiär av vansinnigheterna.

Vilka partier kan tänka sig att göra någonting åt eländet i nästa kommunalval? Tänker framförallt att få någon rätsida på hastighetsgränserna igen. SD behöver inte bemöda sig med att svara. 

Oskar Johansson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Inte överlycklig för nytt kulturhus i Ö-vik: "Är det inte bättre att placera en 50-metersbassäng där?"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel