Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvik kan få Eurovision

/

Och Sveriges Televisions röst går till – Örnsköldsvik!
I så fall skulle det vara klart vilken stad som får arrangera Eurovision 2016.
– Jag gör allt jag någonsin kan för att hjälpa Örnsköldsvik, säger ambassadören Peter Forsberg.

Annons

När Örnsköldsvik ger sig in i en av de tuffaste tävlingarna man tänkas kan, är det inte vem som helst som föreslås vara kommunens ambassadör.

Kommunledningen har tillfrågat Peter Forsberg om att föra fram Örnsköldsviks ansökan till Sveriges Television.

– Jag gör allt jag någonsin kan för att hjälpa Örnsköldsvik, svarar "Foppa".

– Och vad jag förstår har till och med Måns Zelmerlöw sagt att det är i Örnsköldsvik som nästa års final bör gå, det är väl ett hyfsat betyg.

Forsberg fortsätter:

– När jag först hörde om planerna var det nästan så att jag var tvungen att sätta mig ned och fundera ett tag. Men vi har en av landets finaste och mest moderna arenor som kan ta emot arrangemanget.

– Om bara ansvariga på kommunen får ihop sin del så kommer jag att göra vad jag kan för att hjälpa till med överlämnandet av ansökan.

Örnsköldsvik är numera visserligen en pålitlig Melodifestivalstad.

Men Eurovision – det är något annat.

Icke desto mindre är det Europafestivalen som Örnsköldsvik nu siktar in sig på.

Läs mer: Många turer kring ESC-arenan

Det är på Sveriges Televisions inrådan som Örnsköldsvik och Fjällräven Center säger ja till att arrangera gigantiska musiktävlingen någon gång i maj nästa år.

Från Örnsköldsviks kommunlednings håll är det i det närmaste locket på om de offensiva planerna, men ÖA kan avslöja att det är Peter Forsberg som fått uppdraget att besöka SVT för att officiellt meddela att Örnsköldsvik är intresserat av finalen nästa år.

Örnsköldsvik kommer förstås inte att sakna medtävlare i den matchen. Stockholm vill alltid synas i liknande sammanhang, Göteborg anser sig vara en arrangörsstad värd namnet – och SVT kan sannolikt räkna med ytterligare några intressenter.

Malmö kommer dock inte till start den här gången.

Malmö fick Eurovision sedan Loreen sjungit hem tävlingen med "Euphoria" i Azerbajdzjan 2012, men den här gången finns helt enkelt inte plats i Malmö Arena, som är bokad bland annat av en stor hästshow, några kongresser och konserter.

Politiskt finns ett beslut i Örnsköldsvik om att tacka ja till SVT:s intresseförfrågan. Kommunen har tagit fram en film som visar ett tänkbart upplägg, där stora delar av parkeringen vid Fjällräven Center blir boplats för media – och där en stor färja kan tjänstgöra som förstärkning på hotellsidan.

Redan när det stod klart att det var Måns Zelmerlöw som skulle representera Sverige med låten "Heroes" i Eurovision i Wien, Österrike, började det puttra hos Sveriges Television.

Många anade Zelmerlöws och "Heroes" gemensamma sprängkraft.

Det fanns till och med de som tyckte det var lika bra att börja fundera på i vilken stad i Sverige som Eurovision bör landa om Måns Zelmerlöw skulle nå ända fram.

När finalen väl är avslutad, då är det bråttom; för om ett år ska det ju vara dukat för ny final.

Måns Zelmerlöw gjorde ingen besviken i Wien. Bidraget gick i mål med den tredje bästa poängnoteringen genom tiderna – och nu ska cirkusen alltså till Sverige igen.

Bara tre år efter det att Loreen och hennes "Euphoria" tog den till Malmö.

När Malmö tilldelades Eurovision 2013 blev det ett herrans liv i främst Stockholm, men också Göteborg. Men Malmö klarade arrangemanget galant, trots klart lägre budget än det som varit fallet åren före – och med endast en programledare, Petra Mede.

Styrande i den Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har i många år sagt att Europafinalen inte bör växa för varje år som går. Det finns länder som är rädda för att vinna, på grund av kostnader som följer med att arrangera finalen.

Annons