Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnboet och bilhänget har delat Ö-viksborna – se till att ta vara på engagemanget!

Under våren har två heta spörsmål dryftats bland Ö-viksborna på såväl insändar- som nyhetsplats. Gemensamt för de båda är att de utspelar sig vid Varvsberget – den ena på toppen, den andra vid foten av berget. Och det är två riktiga vattendelare jag snackar om – antingen hatar eller älskar Ö-viksbon. Det verkar inte finnas något mittemellan – i alla fall inte i spalterna.

Jag talar så klart om Nicklas Nyberg och Övikshems projekt ”Örnboet” samt bilhänget vid Rondell- och Stationsplan.

Även om tonläget i båda spörsmålen bitvis varit vasst är det fantastiskt att se vilket engagemang det finns kring hur vår stadskärna ska se ut – och vara! Helt tydligt finns det en vilja bland Ö-viksborna att vara med och bestämma och jag önskar att våra lokala politiker tar chansen att också vara med i diskussionerna! Det är roligt, och sunt, med en gemensam och livlig debatt om hur vi tillsammans ska utforma Ö-vik till en stad för alla.

Ö-viksborna har många åsikter mellan skål och vägg, det vet jag, men det är få som vågar stå för vad de tycker öppet. Kanske är stan för "lagomt liten" för att man ska känna sig ensam där på balustraden – samtidigt, om fler vågade sticka ut hakan lite mer så tror jag att debattklimatet i längden skulle bli mycket öppnare och roligare.

Man behöver inte alltid ha den smartaste idén, eller de vassaste argumenten – det viktigaste är ju passionen för vår stad och kommun. Vi har nog alla en vision om hur vi vill att Ö-vik ska vara och bli – vore det inte kul att få ta del av andras bilder också? För en sund debatt kräver också att man respekterar andras åsikter. Man behöver inte alls hålla med, men i alla fall ta sig tid att lyssna och ge sin ”motståndare” chansen att dra sina bästa argument.

I bästa fall får man med sig en åsiktsfrände. I sämsta fall har man i alla fall haft modet att diskutera.