Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Orimligt dyrt sköta sina tänder – ge alla rätt till subventionerad tandvård efter behov"

Annons

Tandvården är orimligt dyr för oss patienter, och fördelas orättvist. I genomsnitt betalar vi 64 procent av våra tandvårdskostnader. Detta kan jämföras med primärvården där patientavgifter motsvarar två procent av kostnaden.

Tandvården har heller inga etiska regler, som att den med störst behov ska prioriteras först. Att tänderna är en del av kroppen håller nog de flesta med om, men att ändra systemet skulle kosta.

För Plus-kunder: Ilska bland blivande tandsköterskor: "Knappast andra yrken som betalar så dåligt"

I dag betalar vi 16 miljarder kronor ur egen ficka. Därför finns ett starkt politiskt motstånd.

Men värre än den höga andelen egenfinansiering är att systemet vi har i dag inte leder till vård efter behov. Snarare tvärtom.

Många drabbas orimligt hårt. Försök har gjorts många gånger att minska den ekonomiska bördan för dem med sämst tandhälsa, men vi vet fortfarande väldigt lite om hur väl dessa kompletterande tandvårdsstöd fungerar i praktiken.

Ledare (lib): Petter Bergner: I Sverige har vi trots allt en generös tandvård

Ännu mindre vet vi hur stöden fungerar för dem vars läkemedel eller sjukdom orsakar tandproblem och personer, vars funktionsnedsättning gör det svårt att borsta tänderna eller känna när man har matrester kvar på tänderna.

Samma sak gäller för dem som har haft långa perioder av allvarlig psykisk ohälsa, och då inte tagit hand om sina tänder. Många har, efter långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, en mycket liten kontantmarginal. Gränserna för subventionerad tandvård är för många helt enkelt alldeles för höga.

Det är dags att regeringen ger den kommande tandvårdsutredningen i uppdrag att se hur vi kan få även tandvård efter behov.

Ledare (S): Susanne Sjöstedt: Är du fattig har du inte rätt till god hälsa

Lars Ohly

Ordförande Funktionsrätt Sverige

Pia Niclasson

Ordförande HSO-Västernorrland

■■ FÖR PLUSKUNDER: Tandlotteriet – en artikelserie för dig som är Plus-kund

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel