Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Originell rysare med fina porträtt

På Edgar och Tekla Bjelkes skolhem för vanartiga barn finns både de föräldralösa och de vilkas föräldrar dumpat dem där för att de inte gillar dem.

Det är svårt att veta vilka det är mest synd om.

Miljön skulle kunna vara tidigt 1900-tal och här finns till exempel den godmodige, längtande och rundlagde Otto, en kompis som alltid försöker vara schyst, och de på såväl näring som kärlek utmärglande tvillingarna vars enda skatt i livet är varandra.

Där är den snälla men klumpiga Beata och den på ytan stenhårda Fransciska, som har en egen strategi för att överleva. Medan de andra är övergivna stackare som knappt vågar ha drömmar slutar hon aldrig att planera för nästa rymning - fast hon redan misslyckats sju gånger. Här finns det barnsliga hoppet och ivern när föräldrar ska komma och hälsa på, fast det nästan alltid resulterar i besvikelse.

Det vore lätt att ta i för mycket och göra skolan till ett misshandels- och pennalism-helvete, men Cecilia Lidbäck är mer subtil. Grymheten och maktmissbruket på den här skolan utövas mer försåtligt, genom hård arbetstjänst, känsloundertryckande och psykisk kontroll.

Det skildras inte minst när det oerhörda händer att barn börjar försvinna från skolan, ett efter ett. Ledningen lägger locket på med all sin förtryckande kraft. Alla tvingas tiga och händelserna tenderar att accepteras och flyta in i vardagen. Men under ytan kokar stämningen tills den nästan sliter alla i bitar. Till slut tar barnen saken i egna händer, och var och en bidrar med sin speciella bit i planen.

Porträtten av barnen är bedårande; deras karaktärer och historia, beteende och umgänge gör dem oerhört levande. Här finns gripande tillfällen då de försöker lindra varandras umbäranden - samtidigt som de inte håller sig för goda för att racka ner på och utnyttja varandras svagheter, ge tjuvnyp och upprätta en hackordning. Men ofta skymtar en hållfast kärlek, inte minst gentemot de yngsta. Och när det väl gäller är de både påhittiga och djärva.

Personskildringarna bär långt bara de, men så finns här också en riktig rysarhandling med dolda överraskningar som gör boken originell och spännande. Det är en bok av det slag som inte bara är svår att lägga ifrån sig utan som också stannar kvar inom läsaren länge.

Barnhemmet

Cecilia Lidbeck

Lilla Piratförlaget

9 - 12 år