Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsvikslaget nära frontalkrock med lastbil: "Bara tur att det gick bra"

Resan till världens största orienteringsstafett, Jukolakavlen, var centimeter ifrån att sluta i en allvarlig olycka för Skogslöparna från Örnsköldsvik. "Ingen av oss har haft en sådan nära-döden-upplevelse tidigare", säger Jonas Byström efter den dramatiska bussolyckan på väg till tävlingen.

Annons

Laget från Örnsköldsvik påbörjade resan mot Jukola på fredagsmorgonen med minibuss mot Stockholm, där de senare åkte färja över till Finland. I Helsingfors hämtades laget upp, tillsammans med flera andra svenska lag, för transport till tävlingen. Med bara tre mil kvar kvar av den 25 mil långa bussresan inträffade den dramatiska händelsen då bussen framför tvingades bromsa kraftigt på grund av en olycka som inträffat på vägen.

– I stället för att köra på bussen framför svängde chauffören ut till vänster för att köra om och då kom en lastbil, som förmodligen stod på bromsarna allt han kunde. Chauffören hade inte gjort så mycket bra fram till dess, men just då gjorde han det bra i alla fall när han väjde ner i diket, säger Jonas Byström, en av deltagarna i Skogslöparnas lag, som var med om olyckan.

Busschauffören kunde styra undan från att frontalkrocka med lastbilen.

En frontalkrock mellan bussen och lastbilen var bara centimeter bort.

– Vi klippte bakdelen av bussen framör med backspegeln, sedan klippte vi lastbilens backspegel i kanten på framrutan. Vi hade några löpare som satt längst fram på den sidan som fick glassplitter från knäet, berättar Byström.

Trots skadorna på lastbilen och bussarna kom ingen av passagerarna till skada i samband med olyckan.

– Det gick bra. Alla var omtöcknade, men vi fick tid att prata om vad som hade hänt och efter en timme kom en reservbuss och hämtade oss.

– Ingen av oss har haft en sådan nära-döden-upplevelse tidigare. Vi satt längst fram och det kändes som att det var bara tur att det gick bra. Vi är väldigt tacksamma för det, säger Jonas Byström.

Skogslöparnas lag med Arvid Strandberg, Jonas Byström, Börje Pauler, Emanuel Näslund, Anton Strandberg, Jonas Hälldal, Stefan Sjölund och lagledaeren Torgny Näslund.

Efter att ersättningsbussen tagit dem till tävlingsplatsen kunde laget ställa upp i stafetten som planerat, men deltagarna var klart påverkade av händelsen inför tävlingen.

– Klubben har alltid tankar på att göra ett bra resultat och att vi ska göra bättre ifrån oss än förra året, men det kändes inte jätteviktigt nu när vi kom fram till tävlingen. Nu kändes det mer skönt att vi kunde vara med och tävla över huvud taget. Fokus blev mer att njuta av tävlingen i stället för att tänka på resultat.

Av de totalt 1 717 startande herrlagen slutade Skogslöparna på 186:e plats, vilket var två placeringar sämre än fjolårets resultat.

– Vi gjorde en bra insats. Alla sprang bra och vi känner oss ganska nöjda. Det var bra, men det var mindre viktigt.

Skogslöparna har deltagit i tävlingen 31 år i rad och tvekar inte på att återvända, trots den dramatiska händelsen inför årets tävling.

– Man vill inte gärna bryta den raden. Det brukar aldrig vara några problem, så vi får tro att det här var en engångsföreteelse. Det blir nog nytt deltagande nästa år, säger Jonas Byström.

Mer läsning

Annons