Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orgelspelen besöker Mo

Det blev orgeln i Mo kyrka som fick äran inleda fjärde upplagan av Orgelspelen, orgelklubben Vox Humanas årliga festival.

Tidigare har man bara använt de stora kyrkorna vid kusten, där de nya orglarna i Själevad och Örnsköldsvik har storslagna resurser och Strandorgeln i Arnäs musikhistorisk dignitet.

Årets festival fungerade emellertid också som startskott för klubbens studier och dokumentation av kommunens kyrkorglar. När själva orglarna och deras konstruktörer ska uppmärksammas föll det sig naturligt att börja med ett instrument som byggts av krafter från regionen och som själva kunde delta.

Orgeln i Mo kyrka installerades 1997 av Johannes Menzel Orgelbyggeri i Härnösand bakom samma fasad som den tidigare orgeln, byggd av Åkerman och Lund. Orgelbyggaren Johannes Menzel och hans hustru, organisten Renate Menzel, har under dryga 30 år byggt cirka 130 instrument. Från små kororglar till stora läktarorglar. Numera har nytillverkningen upphört, men de ägnar de sig fortfarande åt vård och renovering.

Orglar är fantastiska instrument, men temperaturskillnader kan påverka den avancerade tekniken, något som visade sig när Orgelspelen skulle inledas. Det hade snabbt blivit kallare än väntat, och paret Menzel lade flera timmars arbete på att justera och stämma orgeln.

Fredagskvällens publik, som till stora delar bestod av kantorselever från Mellansels Folkhögskola, placerades på läktaren kring orgeln, som öppnats så att innandömet blev synligt.

Det blev en instruktiv och spännande genomgång med berättelser, visning och musikexempel. Pipor och rör plockades fram och demonstrerades. Johannes Menzel berättade om hur viktigt materialet är. Många av piporna i Mo är återanvända och uppemot hundra år gamla. De består av blylegering, som ger en mjukare ton än pipor av annan metall. Paret Menzel betonade, och demonstrerade med musik, att orgeln i Mo har en särskilt varm ton.

Mo kyrkas orgel är inte någon av de största, men den har en stor bälg och därmed en uthållig styrka. Johannes Menzel jämförde med löpare och skidåkare, som behöver stor lungkapacitet för att kunna prestera under lång tid.

Många instruktiva exempel med allvar och humor gjorde förevisningen begriplig även för en icke orgelspelande lyssnare.

Vi lämnade Mo kyrka stärkta i övertygelsen att dess fina orgel, utom vid gudstjänster och kyrkliga förrättningar, förtjänar att användas även som konsertinstrument.

IngaBritt Rosenqvist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel