Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Organisationen Djurfront: "I dag är det Pälsfria fredagen – säg nej till uppfödning av pälsdjur"

Annons

I dag är det Pälsfria fredagen, en dag för att uppmärksamma de en miljon minkar som varje år får sätta livet till i Sveriges pälsindustri.

De lever ungefär ett halvår i små gallerburar, där det är omöjligt för dem att utöva sina naturliga beteenden. Minkar är inga flockdjur, ändå tvingas de leva trångt ihop. När de sedan ska dö slängs de i lådor som fylls med koldioxid. En död som kan liknas vid drunkning.

Det finns i dag cirka 70 minkfarmer i Sverige, detta trots att undersökningar visar att åtta av tio svenskar är emot pälsproduktion.

Rent teoretiskt är det lagligt med pälsfarmer i Sverige, men i praktiken strider det mot paragraf 4 i djurskyddslagen. Den säger nämligen att djur ska kunna utöva sina naturliga beteenden.

År 2001 stärktes reglerna kring rävfarmer, vilket gjorde att de tvingades avveckla, och nyligen stängdes den sista chinchillafarmen då den bröt mot djurskyddslagen.

■■ INSÄNDARE: Det är inte naturligt för människor att dricka komjölk – välj växtdryck i stället

Det är dags att vi börjar ta ansvar. I Europa avvecklar fler och fler länder pälsdjursfarmning till förmån för ett starkt djurskydd. Låt oss lyssna till opinionen och ta ett stort kliv framåt i djurskyddsfrågor genom att en gång för alla säga nej till en industri som innebär stort psykiskt och fysiskt lidande för de djur som drabbas.

Sluta genast att bidra till detta, informera folk i din närhet som bär äkta päls och viktigast av allt, tolerera aldrig djurförtryck och djurplågeri.

Fakta om (äkta) päls – visste du att…

…globaliseringen av pälshandeln har gjort det omöjligt för dig att veta varifrån pälsen du köper kommer? Trots att ett pälsplaggs etikett säger att den är tillverkad i ett europeiskt land, har troligen djuret avlats fram och slaktats någon annanstans – i majoriteten av fallen på en kinesisk pälsfarm.

■■ INSÄNDARE: Dags att låta fiskarna vara i fred - för deras skull

…många djur som används för päls, fångas i det vilda med hjälp av grymma fällor? Djuren kan då antingen välja att tugga av sin egen tass och fly eller att vänta på jägaren. Det kan dröja flera dagar innan jägaren hittar djuret vilket gör det skadade djuret till ett lätt byte för andra rovdjur. Risken för att djuret dör av kallbrand, infektioner eller andra sjukdomar innan det hittas är också enormt stor. Oavsett hur djuret dör är alla dessa sätt oerhört smärtsamma.

…cirka 85 procent av all päls på marknaden kommer från pälsfarmer?

…elektrifiering av pälsbärande djur analt och oralt är en plågsam slaktmetod som ofta används inom pälsindustrin för att begränsa skador på pälsen?

…det beräknas att mer än tio miljoner hundar och fyra miljoner katter mördas i Kina varje år för sin päls och sitt kött? Pälsen du har på dig kan alltså vara hund eller katt päls.

■■ INSÄNDARE: Fel hålla delfinen Sting i fångenskap – hör av dig till Kolmården och stoppa vansinnet

■■ INSÄNDARE: Kolmården svarar: Folkbildning vår viktigaste uppgift som djurpark

…minkar som dödas för sin päls oftast gasas ihjäl med hjälp av koldioxid eller kolmonoxid? Detta är oerhört plågsamt. Användningen av gas är dessutom problematisk på grund av minkars naturliga semi-vattenlevande livsstil. Dessa djur har särskilda anpassningar för simning och dykning och har därmed förmågan att hålla andan under längre perioder än markdjur. (Källa: Animal Equality)

…pälsindustrin är en miljöförstörande industri då det används mängder av kemikalier för att behandla skinnen och pälsarna efter att man tagit dem ifrån djuren? Detta behöver göras för att de inte ska ruttna och för att de ska se "fina" ut.

…det i dag finns många alternativ till äkta päls och andra animaliska material?

Rebecca Hansson

Richii Klinsmeister

Talespersoner Djurfront

■■ LEDARE: Varför ska Chihuahuan Prins behöva lida på nyårsafton?

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel