Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örfilade 12-åring - ångrar sig inte

Ronald Fast, 70, har fått stöd från vanlig allmänhet och pensionärsföreningar efter det att han örfilat en 12-årig pojke.

Men tingsrätten dömer honom till dagsböter för ringa misshandel.

Jag hade önskat bli frikänd. Domstolen har enligt mig inte tagit hänsyn till de förmildrande omständigheter som finns, säger Ronald Fast till TT.

Domstolen gör dock klart att det inte finns några förmildrande omständigheter alls sett till lagen, mer än att Fast erkänt direkt. Ändå blir domen mild. Fast döms för ringa misshandel, till dagsböter á 100 kronor i tio dagar, och ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden. Normalt skulle beloppet blivit det dubbla.

Vägrade sluta

Domstolen anser att han inte delat ut örfilarna i hastigt vredesmod, utan först en stund efter det att han blivit provocerad, och "för att sätta sig i respekt". Hade slagen utdelats i hastigt vredesmod, hade kanske förmildrande omständigheter funnits resonerar domstolen.

Men de här pojkarna provocerar och trakasserar ju en hela tiden, och lyder aldrig tillsägelser. Jag håller inte med. Jag får se om jag ska överklaga.

Det var juli som örfilarna delades ut i Värnamo Folkets Park. Fast sitter i parkens styrelse och arbetar också frivilligt med skötseln av parken. 12-åringen cyklade på minigolfbanan, och vägrade sluta eller flytta på sig trots tillsägelser från Fast och hans kollega

Ingen ånger

Pojken försvann och kom tillbaka efter drygt en timme. Då cyklade han in på serveringens veranda. Det var efteråt som han delade ut två örfilar med öppen hand. Pojken fick rodnader av slagen.

Jag slog inte hårt, jag är gammal brottare, så jag vet. Och jag ångrar mig inte, säger han.

Han är glad för allt stöd han fått allmänheten. Parkföreningen vill att han jobbar kvar.

Ungdomarna fortsätter enligt Fast att trakassera honom och andra och att förstöra i parken. Han berättar att en pojke bett att bli slagen av honom.

Han ville ha skadestånd sade han. Ibland kliar det i fingrarna, säger Ronald Fast.