Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örfil får pensionärer att mobilisera

En 70-åring örfilade en 12-åring som busade i Folkets Park i Värnamo.

I dag ställs mannen inför rätta och hundratals pensionärer mobiliserar för att stötta honom.

Vi kommer inte dit för att vi tycker att han gjorde rätt. Men vi kommer för att väcka opinion, säger Evald Larsson, ordförande i Sveriges Pensionärsförbund (SPF) i Nässjö.

Med partytält, kaffe och information ska busslaster med pensionärer belägra delar av torget i Jönköping där tingsrätten ligger.

Känslorna svallar bland många av dem och de undrar hur de förväntas reagera när barn och tonåringars provokationer går för långt.

Vi tycker inte det är roligt att bli kallade kärringjävel eller gubbjävel, säger Evald Larsson.

Själva misshandeln, ringa enligt kammaråklagare Liselotte Nilssons stämningsansökan, ägde rum i Folkets park i Värnamo i juli.

70-åringen, som jobbat ideellt i parken sedan början av 1960-talet örfilade med öppen hand 12-åringen som ropat gubbjävel och olovandes cyklat på en minigolfbana.

Jag ångrar mig inte, säger mannen till TT. De ställer till ett helvete med sitt bus.

Enligt 70-åringen har han inte blivit av med plågoandarna. Tvärtom.

De är 10-15 ungdomar och de bryr sig inte. De fortsätter att krossa lampor, klottra, elda och slå sönder allt löst, säger han.

Evald Larsson kommer i ett tal i tältet i dag att fråga om det var det här samhället man ville ha.

Vi måste fundera på hur ungdomar ska hamna rätt och vi måste uppmana politiker att prata om det här utan rädsla att tappa partiröster.

Den 70-årige mannen har erkänt sig skyldig och är beredd att ta sitt straff.

Jag har inga förväntningar, säger han, men det är bra att allmänheten får upp ögonen för hur äldre personer kan ha det.

Han har redan fått en del bidrag till de troliga böterna och mer strömmar in. Ett eventuellt överskott skänker han till folkparken.