Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oren snö dumpas i sjö och hav

Annons

Snömassor i mängder som kan innehålla tungmetaller och oljor tippas i sjö och hav. Bara i Stockholm har man dispens att dumpa 800 000 kubikmeter snö den här vintern.

Ju snörikare vintrar, desto fler kommuner som vill dumpa snö i vatten. Hittills har tio kommuner fått dispens och lika många väntar på handläggning.

Men det är inte oproblematiskt, eftersom snön kan innehålla tungmetaller, oljor och salt som kan påverka miljön i vattnet.

Att detta påverkar miljön i vattnet, det vet vi, men inte omfattningen, säger Caroline Carlsson på enheten för biologisk mångfald och fiske vid Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

Eftersom bortplogad snö ofta är späckad med vägsalter, oljor och tungmetaller och klassas som avfall, får den inte läggas var som helst.

Bäst anses särskilda deponier vara, där det finns möjlighet att i viss utsträckning ta hand om föroreningarna.

Men snörika vintrar räcker deponierna inte till, och då återstår hav och sjöar.

När snömassor dumpas i vatten är det svårare att ha kontroll över föroreningarna och vart de tar vägen, säger Caroline Carlsson.

Stockholm har dispens i år att dumpa 800 000 kubikmeter snö i Mälaren och Saltsjön, Göteborg 150 000 i Göta älv. Norrköping, Vaxholm, Haninge, Lycksele och Örnsköldsvik är andra kommuner som fått dispens.

Totalt har tio kommuner ansökt och ett tiotal väntar på handläggning.

Eftersom dispenserna anses vara en tillfällig lösning, ställer Hav också kravet att kommunerna planerar för fler landdeponier.

Mer läsning

Annons