Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordning och reda i brittiskt publiv

Nya tuffa regler väntar brittiska pubar och klubbar i år. Regeringen vill komma åt osunt festande.

Marknadsföring som uppmuntrar till överkonsumtion tillåts inte, men stormarknaders extrapriser på alkoholhaltiga drycker påverkas inte.

Alkoholrelaterad brottslighet och oordning beräknas kosta den brittiska ekonomin 8-13 miljarder pund årligen, cirka 90-150 miljarder kronor. Enligt inrikesdepartementet ska fem åtgärder för att få bukt med problemen införas i två steg.

Inrikesminister Alan Johnson betonade att han inte är ute efter personer med låga inkomster och måttfullt alkoholintag, men anser att regeringen och branschen har en skyldighet att agera.

De här vanorna har en verklig påverkan på samhället, för att inte nämna de människor som bara vill ha en trevlig utekväll, sade han.

De första tre åtgärderna riktar sig mot oansvariga erbjudanden som "allt du kan dricka för 10 pund", tävlingar i hur snabbt man kan dricka och "tandläkarstolen" som introducerades av fotbollsstjärnan och bråkstaken Paul Gascoigne 1996 och går ut på att man får drycken hälld direkt i munnen av andra personer. Reglerna införs i april.

Under oktober tillkommer ytterligare två regler, bestående av obligatoriska id-kontroller och ett utbud även av mindre alkoholmängder.

Pubägare eller festarrangörer som bryter mot reglerna riskerar att bli av med utskänkningstillstånden, böter på upp till 230 000 kronor eller ett halvår i fängelse.