Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordentlig skärpning för nätpedofil

Annons

Hans hot ledde till en 13-årings självmord i Kumla. I dag skärpte hovrätten straffet för den 45-årige mannen till fängelse i tre och ett halvt år för en rad sexbrott mot unga flickor på nätet.

Tingsrätten stannade vid två års fängelse, varpå åklagaren Pia Åsberg överklagade.

Mannen ska ha tvingat, och försökt tvinga, unga flickor att visa upp sig för honom via en webbkamera. Utöver sexbrotten mot 13-åringen, bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, döms han för brott mot ett 20-tal andra flickor mellan elva och 14 år.

Hovrätten dömer mannen för försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering på flera av de åtalspunkter där tingsrätten valde den mildare rubriceringen sexuellt ofredande.

I ett pressmeddelande beskriver Göta hovrätt hans agerande som förslaget.

45-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig och har påstått att någon fjärrstyrt hans dator. Enligt hovrätten går det inte att utesluta, men anser när de väger samman påståendet med andra fakta i målet att det inte råder någon som helst tvivel om mannens skuld.

Bland de utsatta flickorna finns fem flickor som har viss anknytning till 45-åringens dotter. Han gömde sin dator under grannens altan och ljög om det i tre olika polisförhör. Programmen Skype och MSN som han använde i sina kontakter med flickorna raderades kvällen före gripandet. Samma kväll sökte han på den 13-åriga flickans namn. Hon hade då redan tagit sitt liv, vilket fått stor uppmärksamhet i medierna.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att mannen bidrog till självmordet. Chattkonversationerna visar att hon "befunnit sig under mycket stor press och hotat att ta sitt liv vid tre tillfällen". Trots det fortsatte mannen att hota henne för att få henne att förse honom med fler sexuella filmer. Rätten skriver att 45-åringen "närmast förföljt henne under fyra dagars tid och trots att hon vädjat till honom att sluta har han fortsatt".

Inte heller hovrätten dömer mannen för våldtäkt mot barn. Hovrätten anser att det är bevisat att 45-åringens sexuella kontakter med flickan började på nätet när hon var 14 år. Däremot anser rätten inte att det går att bevisa att de hade samlag före hennes 15-årsdag.

Den sexuella relationen var frivillig från flickans sida.

Mer läsning

Annons