Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionsledare dödsdömda

Annons

En domstol i Etiopien dömde på tisdagen fem ledande oppositionspolitiker till döden och 33 andra personer till livstids fängelse. Alla anklagas för att ha planerat att mörda regeringsföreträdare.

Etiopiska regeringen hävdade i april att den hade avslöjat planer av en organisation kallad "7 ginbot" (15 maj) att mörda regeringspersoner och sabotera infrastruktur. 7 ginbot leds enligt regeringen av den landsflyktige politikern Berhanu Nega, som var oppositionens ledande namn i det omdiskuterade parlamentsvalet 2005.

Flera rannsakades och dömdes i sin frånvaro, bland dem just Berhanu Nega som satt två år i fängelse efter att ha anklagat etiopiska regimen under Meles Zenawi för att ha fuskat till sig segern i valet.

Domarna överklagas

Bland de 18 som befann sig i rättssalen när domarna föll var Melaku Tefera, en av oppositionens viktigaste personer och en av dem som fick en dödsdom.

Dödsdomar avkunnas ofta i Etiopien men verkställs sällan. Den senaste avrättningen skedde såvitt känt 2007.

Advokaterna sade genast att domarna ska överklagas.

Åtalspunkterna mot de sammanlagt 46 personer som stått inför rätta varierade från sammansvärjning till försök att avveckla landets konstitutionella styre, vapensmuggling samt rekrytering och beväpning av oppositionella.

Politisk spänning

Rättegången har varit en av de mest uppmärksammade i landet på åratal och har genomförts i ett spänt politiskt läge inför det planerade valet i maj nästa år.

Bland andra organisationen Reportrar utan gränser har varnat för att de våldsamma tillslagen mot oppositionen som präglade 2005 års val ska upprepas 2010. Ett par hundra människor dödades i oroligheter efter förra valet, när oppositionen protesterade mot regimens fusk och vägrade att acceptera valresultatet. Den partiallians som Berhanu Nega då ledde, Koalitionen för enhet och demokrati, fick långt fler mandat än något oppositionsparti tidigare fått, men hävdade att den skulle ha vunnit om det inte hade varit för allt fusk.